Beeld in Benschop # 6.250 van 365

Tussen IJsselstein en Gouda ligt het kleine Benschop. Dit dorp maakt deel uit van de gemeente Lopik en er wonen ongeveer 3000 mensen op 15 km2.  Benschop is eigenlijk een lange straat met aan weerskanten bebouwing. De voornaamste inkomstenbron van Benschop is de landbouw.

In Benschop staat ook het oude woonhuis van de schrijver Herman de Man. Ik ben daar mee op de pixel gegaan. Die pixel kunt u bekijken op www.facebook.com/eendkuhwak. Daar plaats ik ook nog een pixel van het beeld van vandaag.

De inwoners van Benschop worden berenschieters genoemd. Het verhaal gaat dat een boer tijdens een strenge winter in paniek uit het weiland gerend kwam. “Een geweer, een geweer…er staat een beer in de wei!”. Toen de boer met geweer en aanwonenden bij de beer aankwam bleek dit niets anders te zijn dan een ondergesneeuwde  rechtopstaande kruiwagen. Als symbool van dit verhaal heeft de beeldhouwster Ineke van Dijk ( Gouda, 1940)  in 1979 een bronzen beeld van de Benschopse beer gemaakt. Zij maakte ook het monument van schrijver herman de Man in Oudewater. Meer werk van haar is te zien op http://www.inekevandijk.eu/

Groetjes Kuh Wak
3

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

3

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.