De Waalsdorpervlakte bij Den Haag # 6.253 vn 365

Er zijn in Nederland een paar plekken die ik absoluut (nog) wil bezoeken. De Waalsdorpervlakte was daar 1 van. Afgelopen weekend ben ik er geweest.  Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van mijn bezoek.

Waarschijnlijk kent u het gebied van de jaarlijkse dodenherdenking op TV. De commerciële zenders zenden vanaf de Waalsdorpervlakte uit. Daar zijn in de 2e wereldoorlog meer dan 250 (!) mensen om het leven gebracht door de duitse bezetters.  Daardoor is de Waalsdorpervlakte een van de belangrijkste Nederlandse oorlogsherdenkingsplaatsen. Dat laat ik u morgen verder zien.

Na de oorlog werden er een aantal collaborateurs gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte.

Het gebied bij de Waalsdorpervlakte maakte oorspronkelijk deel uit van een uitgestrekte strandvlakte en kreeg door zandverstuivingen        ( 13e en 14e eeuw) de huidige vorm. Het is een beschermd natuurgebied dat Meijendel heet.  Gisteren liet ik u al de mooie watertoren zien, die aan de rand van het gebied staat. Vanaf de 18e eeuw tot in de tweede helft van de twintigste eeuw deed de Waalsdorpervlakte dienst als militair oefenterrein. Later kwam daar een radarsysteem ( TNO defensie en veiligheid) en een gebouw van de NATO. Aan de rand van het gebied zijn nog steeds kazernes te vinden.

Op het terrein zijn ook nog bunkers te vinden van de Atlantik Wal, de verdedigingslinie die de Duitsers hebben gebouwd langs de Atlantische Oceaan en de Noordzee.

Het gebied maakt deel uit van Meijendel, dat gebied is in handen van waterzuiveringsbedrijf Dunea. Daar heb ik gisteren al wat over verteld. Meijendel is het grootste aaneengesloten duingebied van Zuid-Holland. Dit natuurgebied strekt zich uit tussen Scheveningen, Den Haag en Wassenaar en bestaat overwegend uit open duinlandschap, waterpartijen, bossen en kilometers lang zandstrand. Er leven veel vossen, reeën, vogels, vleermuizen en konijnen. Voor de mens zijn er wandel- en fietspaden gemaakt. Ook is er een bezoekerscentrum en een educatiecentrum. Her en der zijn kleine bouwwerken te zien voor de waterwinning. De naam Meijendel komt van de meidoorn die veel voorkomt in het gebied.

Zie https://www.dunea.nl/duinen/duingebieden/meijendel voor de bezoekersinformatie.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.