Molen de Fortuin in Hattem # 6.256 van 365

Zoals eigenlijk elke vestingstad heeft ook Hattem een molen. Die staat op de oude stadswal van Hattem.  Op de gevelsteen op de molen staat het jaartal 1852. In dat jaar is de huisige molen gebouwd. Daarvoor stond er echter ook al een molen op deze plek. De molen die er stond is in 1808 omgewaaid. Die molen stond er al sinds de middeleeuwen.  Na de verwoesting van de molen duurde het jaren voor er weer een molen kwam. Er waren namelijk nog 2 andere molens in Hattem die koren konden malen. Een 3e was niet direct nodig.

In 1923 kwam er een gasmotor in de molen voor als het een keer windstil was. Op de motor kon de molen ook malen. Later kwam er een elektromotor. Zo bleef de molen tot 1960 draaien. Na de dood van de molenaar werd de molen verkocht aan de gemeente.

Zoals dat gaat met molens raken molens in verval als ze niet gebruikt worden. Dat was ook het geval met de Fortuin. Rond 1970 is de molen gelukkig gerestaureerd. Toen is het ook een rijksmonument geworden.

De molen is een stellingmolen en de doorsnede van de wieken is vrij klein, namelijk 21 meter.

Molen de Fortuin en de molenwinkel zijn iedere zaterdagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur geopend.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat pixels van de molen.

Op https://www.molendefortuin.nl/ kunt u veel meer lezen over de Fortuin.

Groetjes Kuh Wak
3

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

3

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.