’t Schippertje van Hattem # 6.259 van 365

Dit leuke bronzen beeld staat sinds 1991 op de Schipperswal in Hattem. Dat is aan de noordzijde van Hattem, vlakbij de rivier de IJssel. Helaas is er niet veel informatie te vinden over het beeld. Ik vermoed dat het beeld verwijst naar alle schippers die in Hattem hebben gewoondof gewerkt. Hattem is een hanzestad en er was daardoor veel scheepvaart van en naar de stad.

Een hanze was een samenwerkingsverband van handelaren en steden tijdens de middeleeuwen. Door samenwerking probeerden ze hun handel te beschermen en uit te breiden. Vanaf het midden van de twaalfde eeuw ontstonden rond de Noord- en Oostzee samenwerkingsverbanden van Duitse kooplieden. Later kwamen daar Nederlandse (en andere Europese)  steden bij. Denk bijvoorbeeld aan Kampen, Doesburg, Deventer, Zutphen, Groningen, Tiel, Nijmegen en Harderwijk. Op het hoogtepunt van de Hanze waren er 200 steden lid van het verbond.

De maker van het beeld ’t Schippertje is G. Beernink. Hij/zij ( dat is mij niet duIDelijk geworden)  is terug te vinden bij https://www.steengoed-hattem.nl/

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.