Sint Victorkerk in Benschop # 6.265 van 365

Een poosje geleden was ik in Benschop, een klein plaatsje bij Gouda in de buurt. In Benschop wonen ruim 3000 inwoners. Ondanks dat heeft Benschop wel een paar grote kerken. 1 daarvan is de kerk van vandaag, de Sint Victorkerk.

De kerk is vernoemd naar Sint Victor. Helaas zijn er daar 2 van. Ik heb niet kunnen achterhalen naar wie de kerk vernoemd is. gelukkig hebben de beide Sinten wel dingen gemeen. Zo zijn ze allebei als martelaar gestorven en ze zijn beide beschermheilige voor molenaars. Er was Victor van Xanten die stierf in 287 na Chrsitus en er is een Victor van Marseille. Hij stierf in 290 na Christus.

De rooms-katholieke kerk in Benschop is rond 1887 gebouwd naar een ontwerp van de architect Tepe ( 1840 – 1920). Hij heeft  ongeveer 70 kerken gebouwd ( vooral) in het bisdom Utrecht. Echt veel verschillen zitten er niet tussen zijn verschillende ontwerpen.

Sinds 2000 is de kerk in Benschop een rijksmonument.

De kerk maakt deel uit van de heilige 3 eenheidparochie met kerken in 6 omringende dorpen.

Elke zondagochtend is er een dienst om 09.30 uur. De kapel in de kerk is dagelijks open van 10.00 uur tot 16.00 uur. Op zondag is de kapel open na de kerkdienst. In de kerk is ruimte voor maximaal 450 mensen. Om inkomsten te krijgen is de kerk ook te huur voor diverse (rustige) bijeenkomsten.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.