Stadsmuur in Hattem # 6.264 van 365

Hattem heeft stadsrechten. Daardoor kreeg het ook het recht om de stad met een stadsmuur te beschermen tegen indringers. De muur,  en daarmee de stad, heeft vele belegeringen overleefd. Onderdeel van de stadsmuur waren een paar torens. 1 daarvan is de grote Verkentoren ( varkentoren).  Die toren dankt zijn naam aan Jan de Slager die tijdens een van de vele belegeringen van Hattem met een varken de toren op klom om te kijken wat de vijand van plan was. Of de varken dood was en zou kunnen dienen als eten voor de belegeraars in ruil voor informatie is mij niet bekend. Of moest het varken luid gillen om de aandacht van de belegeraars af te leiden van een uitbraak van de bewoners van Hattem? Het is een raadsel.

Wij hebben de verkentoren ook beklommen. Het is een mooi uitkijkpunt.

Bij de stadsmuur horen ook poorten. Over de enig overgebleven poort, de Dijkpoort, heb ik al eerder verteld.

De toren waar ik mee op de pixel sta is sinds 1970 een rijksmonument. In de muur is een kunstwerk van E. van Beusekom bevestigd. Een mooie adelaar in een hoek. Het verwijst naar de straatnaam Adelaarshoek bij de stadsmuur.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van de stadsmuur van Hattem.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.