Vroedvrouwenhuisje in Hattem # 6.268 van 365

Sorry voor de regendruppels op de pixel, maar ik vind dit zo’n leuk huisje dat ik het u toch laat zien.

Het huisje staat onderaan en naast de Dijkpoort.  Over die poort heb ik u al verteld.

Het huisje is van de Wiese Moer van Hattem geweest, oftewel de vroedvrouw. De stad Hattem betaalde haar een klein loon, zodat de vroedvrouw gratis zorg kon geven aan de arme zwangere vrouwen van Hattem.

Vroeger was er veel kindersterfte en er stierven ook veel vrouwen in de periode rond de bevalling. Om dit tegen te gaan werden er vanaf de 17e eeuw stadsvroedvrouwen opgeleid. Na de bevalling bleven zij een poosje in het huis van de net bevallen vrouw om daar de zrog voor moeder, kind en huishouden op zich te nemen.

Sinds 1970 is het huisje een rijksmonument.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.