Beurs van Berlage # 6.269 van 365

Wie kent dit gebouw niet? Wie vanaf het centraal station van Amsterdam richting de Dam loopt komt langs dit grote gebouw. Op www.facebook.com/eendkuhwak kunt u de andere pixels bekijken die ik heb laten maken. Helaas is het in Amsterdam vrijwel onmogelijk om geen mensen op de pixel te krijgen. Sorry voor dat ongemak.

Het gebouw dankt zijn naam aan de architect Berlage ( 1856 – 1934). Als zeer belangrijke architect heeft hij gebouwen door heel Nederland ontworpen. Ik laat er op mijn facebookpagina een paar zien.

De beurs van Berlage is gebouwd tussen 1898  en 1903. Uiteraard ging daar veel onenigheid aan vooraf over waar moet het gebouw komen, wie betaald de kosten en hoe komen we aan een goede architect voor weinig geld? Uiteindelijk werd er een wedstrijd uitgeschreven.  Er kwamen 200 inzendingen binnen die anoniem werden tentoongesteld in het Rijksmuseum. De jury koos een ontwerp. Later bleek dat een kopie te zijn van een  gebouw in Frankrijk. Toen was iedereen weer terug bij af. Er was geen goed ontwerp uit de wedstrijd gekomen. Ondetussen was er al wel beursbelasting ( een belasting betaald door beurshandelaren)  ingevoerd. Hierdoor kwam er geld voor de bouw van de nieuwe beurs. Vanwege de slechte financiële situatie in de gemeente Amsterdam  werden de plannen voor een nieuwe beurs in de koelkast gezet. Uiteindelijk kwam Berlage in beeld en hij ontwierp het gebouw.

Bij het ontwerpen van de Beurs had Berlage het idee van een gebouw waarin kunst, cultuur, economie en maatschappij zouden samenkomen. Maar het doel van de Beurs was natuurlijk de handel. Er kwam een goederen- en graanbeurs,  de effectenhandel, maar ook de lokalen voor gemeente- en rijkstelefoon, een koffiehuis, vergaderzalen, een postkantoor, een conciërgewoning, een politiebureau en een buurtsecretariaat. Later kwam ook de valutahandel en de Kamer van Koophandel in het gebouw.

Veel handel is al in de vorigee eeuw uit de Beurs van Berlage vertrokken. Het gebouw voldeed niet aan de verwachtingen.

Vanaf 1985 heeft de Beurs van Berlage een publieke functie gekregen. In een deel heeft lange tijd een orkest gezeten. Nu zit er op die plek een bedrijf dat werkruimte aanbiedt. In het andere deel zijn tentoonstellingszalen, vergaderruimten en plek voor (grote) evenementen. Tussem 1998 en 2004 is het gebouw gerestaureerd. Vanwege de bouw op de oude bedding van de Amstel was het gebouw her en der verzakt.

In 1999 is de Beurs van Berlage in de top 1000 van de mooiste gebouwen uit de 20e eeuw van internationale archtiecten geplaatst.

Het gebouw staat ook in de top 100 van de rijksdienst voor de monumentenzorg. UIteraard is het een rijksmonument.

In 2002 trouwden onze koning en koningin in de grote zaal van de Beurs van Berlage.

Op https://beursvanberlage.com/nl/ is van alles te lezen over wat er allemaal te vinden is in de beurs van Berlage. Ik wist niet dat er Tony Chocolonely winkel was. Dat is misschien maar beter ook om niet te weten.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.