De Bijenkorf # 6.273 van 365

De meeste mensen zullen dit gebouw in Amsterdam wel kennen. Is het niet van het winkelen, dan is het wel als achtergrondgebouw bij de Nationale Dodenherdenking op 4 mei.

De Bijenkorfwinkel in Amsterdam is ontworpen door meerdere architecten, namelijk van Straaten. Lubbers en van der Veen. Het is gebouwd tussen 1912 en 1915.  In 1937 en in de jaren 80 van de vorige eeuw is het warenhuis uitgebreid. Momenteel heeft het 5 verdiepingen en heeft het een totaal oppervlak van 20.000 m2.

Deze Bijenkorf is pas sinds 2001 een rijksmonument.

De geschiedenis van de Bijenkorf begint in 1870 als de Joodse ondernemer Simon Philip Goudsmit een kleine winkel voor naaibenodigdheden opent.

In 1926 opent het 1e Bijenkorffiliaal in Den Haag. Ook de dochteronderneming HEMA (Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam)  gaat van start. Die winkel is voor de “gewone man”die de Bijenkorfartikelen niet kan of wil betalen.

De 2e wereldoorlog is een lastige tijd voor de Bijenkorf. Als Joods bedrijf moest de Bijenkorf om voort te blijven bestaan, overgedragen worden aan niet-Joodse vertrouwelingen. De leiding van het bedrijf wist te vluchten, samen met een deel van het personeel. Veel personeelsleden weten echter niet te vluchten en worden door de nazi’s gedood. Een plaquette in de Bijenkorf-vestiging in Amsterdam herinnert hier aan die geschiedenis.

Vlak na de oorlog breidt de Bijenkorf lekker uit met filialen in Rotterdam, Arnhem, Eindhoven en Utrecht. Er volgen later nog 7 winkels.

De Bijenkorf is vooral bekend van de 3 dwaze dagen. Deze actie werd in 1984 gelanceerd, toen het land met een economische crisis te kampen had. Drie dagen lang biedt de Bijenkorf speciaal voor de actie ingekochte goederen, tegen een  lage prijzen aan. Vandaag de dag is de actie nog altijd zeer populair. Het is dan doorgaans erg druk in de Bijenkorf.

In 2004 wordt het bedrijf door een Amerikaans bedrijf overgenomen. In 2013 moeten zij besluiten om 5 van de inmiddels 12 filialen te sluiten.  Arnhem, Breda, Den Bosch, Enschede en Groningen moeten dicht.

Ik plaats op www.facebook.com nog wat pixels van de andere filialen die ik in mijn verzameling heb.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

1 reactie

  1. Janny zegt

    Kuw wak, ik heb een kleine correctie. De Bijenkorf is alweer een aantal jaren geleden gestopt met de 3 dwaze dagen. Ze zijn zich op chiquere klanten gaan richten die te welstandig zijn om zich met koopjes bezig te houden.

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.