Het Staelduinse bos # 6.279 van 365

Vandaag krijgt u een mooie uittip van mij. U moet ervoor naar Zuid-Holland, naar Hoek van Holland. Die plaats kent u wel van de ferry naar Engeland en van de Noordzee. Maar wist u ook dat daar een heel mooi bos is? Ik wist het niet, maar nu dus wel.  Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van het Staelduinse bos.

Het bos is ongeveer 95 hectare groot en het wordt beheerd door het Zuid-Hollands landschap.  Oorspronkelijk bestond dit gebied uit duinen. Die waren deel van een haakwal (een rij duinen die loodrecht op de kust stonden). In deze duinen woonden oorspronkelijk vissers in hutten. Zij visten op zalm in de Maas met netten en fuiken, bevestigd aan staken of ‘staelen’. Dit zou de naam “Staelduinse Bos” verklaren.

Het Staelduinse Bos is na 1850 aangeplant in opdracht van de toenmalige eigenaar,  baron van Rijckevorsel (1785-1862), die het bos na zijn huwelijk in eigendom kreeg. Hij liet een deel van de duinen afgraven. Van die beplanting is niks overgebleven. De structuur van het gebied is echter wel behouden gebleven.

In het Staelduinse bos liggen nog diverse bunkers, onderdeel van de vroegere Antlantikwall, een Duitse verdedigingslinie tegen de geallieerden van 5000 kilometer lang. Ik heb u er al eens over verteld.  In totaal zijn er 16 bunkers, 7 munitiebunkers, een ziekenhuisbunker, opslagbunkers en manschappenbunkers gebouwd in 1942. Ze staan in een cirkel met in het midden ruimte voor de privebunker van de commandant van de Duitse troepen die in de bunkers gelegerd waren. Een paar fundamenten van munitie opslagloodsen zijn nog te vinden in het bos. De meeste bunkers zijn bewaaard gebleven en  nog in gebruik. Niet door Duitsers, maar wel door diverse soorten vleermuizen. Ze slapen er, krijgen er hun jongen en houden er hun winterslaap. Dit maakt het Staelduinse bos een echt vleermuizenreservaat.

In de herfst schijnen er veel paddenstoelen te zijn in het bos.  Wij waren er in het voorjaar en zagen tijdens ons bezoek een haas lopen. Er wonen ook veel vogels in het gebied.

Op https://www.zuidhollandslandschap.nl/routes/vleermuisroute-en-van-rijckevorselroute kunt u 2 wandelroutes vinden in het gebied en u ziet direct waar het precies is en hoe het met parkeren zit enzo.

Groetjes Kuh Wak
3

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

3

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.