De Nieuwlandse molen # 6.280 van 365

Vanwege het warme weer heb ik vandaag een koel onderwerp voor u. Vlakbij de Staelduinse bossen waar ik gisteren over vertelde, staat deze mooie molen, de Nieuwlandse Molen. De molen staat in de Nieuwlandsche polder tussen ’s Gravenzande en Hoek van Holland.

De molen wordt ook wel eens molen van der Knijff genoemd, naar de molenaarsfamilie die de molen generaties lang in hun bezit had.

De Nieuwlandse molen is waarschijnlijk al in 1580 gebouwd. Toen werd er namelijk een document uitgegeven voor de bouw van een molen. Uit de boeken blijkt neit dat die molen ooit is vervangen door een nieuwe.

De Nieuwlandse molen is een stellingmolen.Die is pas in 1988 gekomen toen de molen ruim 5 meter werd verhoogd, omdat er steeds meer landbouwkassen in de directe omgeving van de molen kwamen. Daardoor kon de molen niet voldoende wind vangen.

In de molen was tot 1947 een scheprad voor het verplaatsen van het water in de polder. Daarna werd het water elektrisch weggepompt.

De vlucht van de wieken is ruim 23 meter.

Sinds 1977 is de molen een rijksmonument. In dat jaar is de molen ook eigendom geworden van het Hoogheemraadschap van Delfland.  Zij zorgene rvoor dat het waterpeil in de sloten en plassen goed blijft, niet te hoog en niet te laag. Op de meeste zondagmiddagen is de molen te bezoeken.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat andere pixels van de molen.

Op https://www.facebook.com/JeBentEenEchteHoekeneesAlsJe/videos/1534719763242465/?v=1534719763242465 is een filmpje te zien van de molen.

groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.