Koreaanse beelden in Gorinchem # 6.281 van 365

Een poos geleden was ik al eens in Gorinchem en redelijk recent was ik er weer. Ik heb voor u een aantal dingen gepixeld die ik bij mijn eerdere bezoeken over het hoofd heb gezien. Ik begin vandaag met deze 2 mannenbeelden.

De beelden heten Don Hareubang.  Dat is een verwijzing naar de paddestoelachtige vorm van de beelden. Dit soort beelden komen voor op het eiland Jejudo oftewel Jeju eiland. Het gezicht van de beelden is een grijnzend gezicht, met uitpuilende ogen zonder pupillen, een lange brede neus en de handen van de beelden rusten op de buik, daarbij de ene hand iets hoger dan de andere. Het hoofddeksel doet denken aan een paddenstoel. Kleine uitvoeringen van dit soort beelden worden veel verkocht als souvenir.

Het vulkanische Zuid-Koreaanse eiland Jeju staat sinds 2007 op de werelderfgoedlijst van Unesco. De beelden zijn dan ook gemaakt van vulkanisch steen. Beide mannenfiguren stellen de goden voor bescherming en vruchtbaarheid voor. 1 van de beelden is al in 1754 gemaakt.

De beelden zijn een geschenk van een Koreaanse handelsdelegatie aan de gemeente Gorinchem. Omdat de beelden de stad moeten beschermen zijn ze net buiten de oude stadspoort geplaatst. Dat was in 2016. Niet iedereen was enthousiast…….

De link tussen Gorinchem en Zuid-Korea is dat Hendrik Hamel Korea heeft ontdekt. Hendrik is in 1630 in Gorinchem geboren en hij was zeevaarder van beroep. Tijdens een van zijn tochten voor de VOC leed het schip waar hij op voer schipbreuk en de overlevenden spoelden op Jeju eiland aan. Daar werden ze gevangen genomen en met behulp van een Nederlander,die al 26 jaar gevangen werd gehouden op het eiland, kon er gecommuniceerd worden met de baas van het eiland. Die hield de aangespoelde Nederlanders jarenlang vast op het eiland. Ze kregen er werk en kost en inwoning. Pas na 13 jaar kon Hendrik Hamel met 12 andere mannen ontsnappen. Ze gingen naar Japan en daar schreef Hendrik Hamel zijn ervaringen in Korea op. Zo werd dat land bekend in onze regio. Voor de Koreanen is Hamel hierdoor een grote held geworden. Daarom is er sinds 2012 een Hamelmuseum in Zuid-Korea. Met een kopie van het boek dat Hamel schreef over zijn jaren op Jenu eiland. In Gorinchem is sinds 2015 ook een Hamelmuseum

Gorinchem heeft sinds 1998 vriendschappelijke banden met een stad in de buurt van Jeju eiland.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik detailpixels van de mannen.

Groetjes Kuh Wak
4

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

4

Dit vind je misschien ook leuk

1 reactie

  1. Adriana van den Bosch. zegt

    ook dit ken ik, als Gorinchemse.

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.