Het weeshuis van Gorinchem # 6.283 van 365

Vrijwel elke stad heeft vroeger een weeshuis gehad. Gorkum dus ook. Ik ga u er meer over vertellen en op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik er nog een pixel van.

Zoals gebruikelijk was, had elke geloofsgemeenschap een eigen weeshuis. Het huis van de foto was alleen voor Rooms-katholieken wezen. Omdat er niet altijd genoeg wezen waren, mochten arme mensen ook aankloppen voor hulp. Dit weeshuis was eerst een woonhuis en is in de 1e helft van de 19e eeuw gebouwd. Broer en Zus Kessel hebben de bouwkosten betaald. Het weeshuis is vervolgens tot 1966 in gebruik geweest. Daarna zijn er in 1991 appartementen in het gebouw gekomen. het gebouw wordt nu groothuis genoemd.

Even verderop in dezelfde straat stond nog een weeshuis. Dat weeshuis was een particulier initiatief van een kinderloos gebleven echtpaar. Iedere wees was er welkom.

Sinds 1966 is het oude weeshuis een rijksmonument.

groetjes Kuh Wak.
4

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

4

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.