Wilpermolen in Posterenk # 6.284 van 365

Ik doe de laatste tijd best veel molens, maar dat is om u koelte toe te wapperen met dit weer.

Vandaag laat ik u een molen zien in het kleine plaatsje Posterenk. Dat ligt tussen Twello. Zutphen en Apeldoorn in.

De molen heet de Wilpermolen  ( Wilp ligt vlakbij Posterenk) of de Lathmerse molen. Het is een van de grootste en oudste stellingmolens van Oost-Nederland. De molen is ongeveer 18 meter hoog. De hoogte van de stelling is 6,60 m.  De doorsnede van de wieken is 23 meter.

De oorspronkelijke molen is in 1736 gebouwd als koren- en pelmolen. Een pelmolen heeft stenen die zaden kunnen pellen.Die molen is gebouwd op grond van de burgemeester van Harderwijk Wilhem Harmen van Broekhuysen. Hij was getrouwd met Mechteld Jacomina van Lynden. Boven de stelling van de Wilpermolen bevindt zich het alliantiewapen ( een samensmelting van de beide familiewapens) van beide echtelieden. Het echtpaar had ook een buitenplaats dat de Lathmer heette. Het kasteel ligt vlak bij Posterenk. Ik ga er nog een keer heen voor u.

De molen brandde in 1760 af. De ruïne bleef tot 1766 staan doordat er geen geld was voor de restauratie van de molen.  Toen werd de molen en de andere bezittingen van het echtpaar verkocht. Die koper overleed vrij snel daarna en daarom duurde het nog tot 1769 tot de molen werd herbouwd.

De molen was tot aan de 2e wereldoorlog in gebruik. Toen kwam de molen in Duitse handen en werd het gebruikt als seinpost. Bij de bevrijding raakte de molen zwaar beschadigd.

De molen is tot 1975 in gebruik geweest. Toen werd een deel van de omgeving ( waar veel graan vandaan kwam) afgegraven voor de aanleg van de snelweg A1. Ik vertel daar volgend weekend meer over in mijn stukje voor de krant, In de Buurt.

In 1985 werd de molen verkocht aan de gemeente Voorst. Er werd een stichting opgericht voor het behoud van de molen.  Er wordt met vrijwillige molenaars nog steeds graan gemaken voor veevoer.

Sinds 1971 is de molen een rijksmonument.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van de molen.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.