Ex-kerk in Gorinchem # 6.285 van 365

De echte kenners en mijn regelmatige lezers zien direct dat dit een waterstaatskerkje is. Klein, zonder al te veel opsmuk en toch mooi.

De kerk is in 1838 in gebruik genomen. De architect was J. van Nune uit Gorinchem.

Voluit heet de kerk   “de kerk van Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen en de Martelaren van Gorkum”.  Over de martelaren van Gorkum zijn vele verhalen bekend. In het Gorkum’s museum kunt u op de zolderverdieping een vaste tentoonstelling zien over deze martelaren. Zie https://www.gorcumsmuseum.nl/ voor de bezoekersinformatie. Het museum is klein, maar fijn. Ik ben er al een keer geweest voor een koeiententoonstelling en ga binnenkort bij de bomententoonstelling kijken. Wilt u niet naar het museum dan kunt u op deze link het verhaal van de martelaren lezen: https://www.gorcumsmuseum.nl/tentoonstellingen/354-de-martelaren-van-gorcum .

De Rooms-katholieke kerk staat aan de Haarstraat in het oude centrum van Gorinchem. Het staat enigzins ingebouwd, daardoor kreeg ik het niet volledig op de pixel. Meer pixels van deze kerk kunt u bekijken op www.facebook.com/eendkuhwak .

Sinds 1988 is de kerk een rijksmonument.

Helaas is het gebouw niet meer als kerk in gebruik. Al in 1984 zijn er appartementen gebouwd in de kerk.  De kerk huist nu in een redelijk nieuw gebouw elders in Gorinchem.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.