Dalempoort in Gorinchem # 6.286 van 365

Gorinchem ( of Gorkum) is een oude vestingstad. Bij een vestingstad horen vestingwerken ( stadsmuren met versterkingen en kanonnen) en poorten om doorheen te kunnen.

De Dalempoort is in 1597 gebouwd  en dankt zijn naam aan Dalem. Dat is een klein plaatsje dat ten zuidoosten van Gorinchem ligt.

Op de Dalempoort staat een klein torentje met daarin een klok. Onder de poort loopt alleen nog maar een voetgangerspad.  Je moet als voetganger een trap op en af. Dit is gedaan om fietsverkeer tegen te gaan. Achter de poort liggen de uiterwaarden van de rivier de Merwede. Het is een mooi gebied om te wandelen of om je hond uit te laten.

De totale vestingwerken van Gorinchem waren in 1607 klaar.  Helaas zijn 3 van de 4 poorten afgebroken toen er steeds meer verkeer kwam en de poorten voor opstoppingen gingen zorgen in plaats van dat ze de stad beschermde tegen indringers.

De Dalempoort is sinds  1966 een rijksmonument.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat pixels van de poort.

Groetjes Kuh Wak
4

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

4

Dit vind je misschien ook leuk

3 reacties

 1. Adriana van den Bosch. zegt

  ik kom er af en toe, als ik met mijn buurvrouw de hondjes daar laat los lopen, en zij dan lekker in het water kunnen zwemmen.
  en vroeger op school, moesten wij dat vaak tekenen, wat niet mijn ding was.

  1. Jacky Kroon zegt

   Ik bind het gebied daarachter erg mooi. En tekenen kan ik ook niet…..

 2. Maryan Robijns zegt

  Heel leuk project. Alleen het verhaal klopt niet helemaal. De toegang wordt jaarlijks afgesloten gedurende een bepaalde periode als waterkering. “De Dalempoort dateert van 1597 en heeft een torentje met een uurwerk. Op het koepeltje staat een windhaan met daarop de Hollandse leeuw afgebeeld. Onder de poort loopt een voetpad naar de Merwede. Vanaf het pad heb je goed zicht op de stadswallen en korenmolen De Hoop. De doorgang onder de Dalempoort heeft twee waterkeringen: twee sluisdeuren met drempel en sleuven waar balken in worden opgestapeld. De ruimte tussen de balken wordt gevuld met zand en klei, zodat een solide waterkering ontstaat. Het buitendijks gebied rond de Dalempoort staat regelmatig onder water.”

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.