Molen de Hoop in Gorinchem # 6.288 van 365

Een paar dagen geleden heeft u deze molen al gezien op de pixel van de uiterwaarden van de Merwede en de Dalempoort. Daar staat deze molen namelijk.

De molen is in 1764 gebouwd en het is een stellingmolen. De naam “De hoop” werd pas in 1879 aan de molen gegeven. Wat de preciese betekenis is van de naam is onbekend. Maar de molen had net een nieuwe eigenaar gekregen en hij hoopte waarschijnlijk op een mooie toekomst met zijn molen. De molen is in gebruik geweest als korenmolen. De doorsnede van de wieken is ruim 24 meter.

In 1900 werd een gasmotor in de molen geplaatst om ook bij windstilte te kunnen malen. Door het steeds minder in bedrijf zijn van de molen raakte deze in verval. Ondanks de oorlog werd er een actie gestart en daarmee kwam voldoende geld binnen om de molen al in 1942 weer in bedrijf te hebben.  Helaas werd de molen in 1944 beschadigd tijdens bombardementen.  De gemeente Gorinchem kocht de molen in 1951 en zorgde voor het eerste noodzakelijke onderhoud. In 1965 is De Hoop gerestaureerd en van 1993 tot 1995 is de molen nogmaals uitgebreid gerestaureerd. In 2001 is de SIMAV ( stichting tot instandhouding van molens in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden). Op https://simav.nl/ kunt u alles lezen over deze stichting.

Sinds 1966 is de molen een rijksmonument.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van de molen.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.