Kruitmagazijnen in Gorinchem # 6.289 van 365

Verspreid over de vesting van Gorinchem  lagen/liggen meerdere buskruitmagazijnen. Deze kruitmagazijnen zijn eind 18e eeuw gebouwd, maar kregen in 1882 hun huidige vorm. Begin jaren 2000 zijn de magazijnen gerestaureerd.

Buskruit is zeer explosief en een ontploffing van een kruitmagazijn zou een enorme ramp veroorzaken.  Daarom waren de magazijnen in Gorinchem zo goed als mogelijk beschermd tegen aanvallen van buitenaf door ze deels te bedekken met een aarden wal.

Sinds 1993 zijn de kruitmagazijnen in Gorinchem een rijksmonument.

Tegenwoordig zijn er steeds wisselende  exposities te bezoeken in de Kruitmagazijnen. Ik ben er bij 1 wezen kijken. Daarbij viel op dat de ruimte in het magzijn niet zo groot is. Verder is het er koel. Het adres van de kruitmagazijnen is Dalemwal 19 a en 19b. De magazijnen zijn te bezoeken op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog  wat pixels van de kruitmagazijnen die Gorinchem nog heeft.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.