De grote kerk van Gorinchem #6.291 van 365

De grote kerk in Gorinchem is zo groot dat ik het niet in zijn geheel op de pixel kon krijgen. Vandaar dat ik nog meer pixels plaats op www.facebook.com/eendkuhwak

Al in de 13e eeuw stond er een kerk op deze plek aan de Groenmarkt. Door oorlogsgeweld werd de kerk in 1814 zwaar beschadigd. Er konden alleen met droog weer diensten worden gehouden. In 1844 moest de kerk gesloopt worden. De 67 meter hoge sint Janstoren kon wel worden behouden. Dat is op zich al bijzonder, want de toren staat al sinds de bouw in 1450 scheef. En niet zo’n beetje ook. Tijdens de bouw begon de toren al te verzakken. Toen het verzakken voorbij was, zijn de bouwers gewoon verder gegaan met bouwen.

 In 1851 werd het nieuwe kerkgebouw ingewijd. De architect van dat gedeelte was de Amsterdamse architect Warnsinck ( 1811 – 1857). Hij is vooral bekend geworden door de bouw van 2 gevangenissen. Revolutionair voor die tijd ( rond 1850) waren de aparte cellen in die gevangenissen in Amsterdam en Utrecht. 

De kerk wordt nog als kerk gebruikt ( door de hervormde gemeente Gorinchem, onderdeel van de Protestantse Kerk Nederland), maar het is ook te huur als tentoonstellingsruimte, voor (prive) herdenkingen, concerten en andere activiteiten die bij de sfeer van de kerk passen. 1 zo’n activiteit daarvan is het beklimmen van de toren.

Er is een stichting vrienden van de grote kerk opgericht om dit allemaal in goede banen te leiden. Van de opbrengsten wordt de kerk onderhouden. Zo zijn bijvoorbeeld ook de 4 bijzondere statenbijbels van de kerk gerestaureerd. De kerk kan op woensdag- en zaterdagmiddag bezichtigd worden. De kerkdiensten zijn elke zondag om 09.30 uur. Op https://www.pkngorinchem.nl/ is meer te lezen over de PKN gemeente Gorinchem. 

Het toren is sinds 1966 een rijksmonument.

Om geld binnen te krijgen voor het instand houden van het gebouw is er een stichting “vrienden van ” opgericht. OP http://grotekerkgorinchem.nl/ kunt u hier alles voer lezen. 

Groetjes Kuh Wak
4

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

4

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.