De watertoren van Gorinchem # 6.290 van 365

Wat kan je als verzamelaar toch blij worden als je opeens een watertoren spot. Het was nog even lopen, maar toen heb ik ook dichtbijpixels kunnen nemen. Die kunt u bekijken op www.facebook.com/eendkuhwak .

De watertoren in Gorinchem is gebouwd in 1886 naar een ontwerp van Jan Schotel. De toren is eigendom geweest van de Maatschappij tot exploitatie van Waterleidingen in Nederland. De toren heeft een hoogte van 31,00 meter, een maximale breedte van 10 meter en een waterreservoir van 300 m³. In 1910 werd de gemeente Gorinchem eigenaar van de toren.

In 1955 werd de toren gerestaureerd.

Momenteel zitten er appartementen in de toren.

De watertoren is geen rijksmonument. Die monumenten worden uitgekozen door vertegenwoordigers van ons land. Gorinchem kende tot 2018 nog geen gemeentelijke monumenten ( uitgekozen door gemeentelijke ambtenaren) . Nu is er wel een lijst met gemeentelijke monumenten en daar staat de watertoren ook op. Goed nieuws voor de toren, want een monumentale status geeft bescherming tegen verbouw of sloop.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.