Molen Nooit Volmaakt in Gorinchem # 6.293 van 365

Zoals een echte vestingstad heeft Gorinchem meerdere molens gehad. Gelukkig zijn er daar ook een aantal van bewaard gebleven. Ik liet u eerder Molen de Hoop zien en vandaag ga ik over Nooit  Volmaakt vertellen. Op www.facebook.com/eendkuhwak laat ik u nog wat pixels van deze molen zien.

Molen Nooit Volmaakt is gebouwd in 1718. Toen was de molen nog een grondzeiler. In 1764 is de molen 4 meter verhoogd en werd de Nooit Volmaakt een stellingmolen. Aan eht eind vand e 19e eeuw werd de molen verwoest door een brand. In 1889 is de molen weer opgebouwd met de restanten van een andere molen, namelijk de oliemolen  met de naam Nooit Volmaakt.

In de 2e wereldoorlog werd de molen gerestaureerd. Helaas heeft de molen daarna niet meer lang gewerkt. De molen raakte daardoor wat in verval. Gelukkig werd de gemeente Gorinchem in 1956 eigenaar van de molen. Er volgde eenr enovatie in de jaren 60 en in de jaren 90 van de vorige eeuw. In augustus 1997 werd de molen feestelijk geopend door Z.K.H. Prins Claus. Hierna kwam de molen weer in bedrijf tot 2009. Daarna moest er opnieuw een flinke opknapbeurt plaatsvinden. Gelukkig gebeurd dit allemaal. Dat moet ook wel want de molen is sinds 1966 een rijksmonument. En die moeten in stand blijven.

De doorsnede van de wieken is 25, 5 meter. De molen is maalwaardig en wordt gerund door vrijwilligers. SIMAV is sinds 2017 eigenaar van de molen.

Groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.