Monument de Wet op de Veluwe # 6.294 van 365

Ik heb u jaren geleden al eens verteld over park de Hoge Veluwe. Op www.facebook.com/eendkuhwak zal ik stukjes daarover plaatsen. Dan kunt u ze makkelijk terug lezen. Daar kunt u ook wat meer pixels zien van het beeld van vandaag.

Het beeld is een standbeeld van generaal Christiaan de Wet ( 1844 – 1922). Hij vocht in de laatste Boerenoorlog ( 1899 – 1902) in Zuid-Afrika. De republiekeinse boeren vochten tegen de Britten een onafhankelijksheidsstrijd uit. De boerenstrijders werden door hun verzet tegen de Britten ware volkshelden in Nederland. Dit kwam omdat veel boerenstrijders uit Nederland geëmigreerd waren naar Zuid-Afrika. De boeren verloren uiteindelijk de strijd tegen de Britten.

De bewoners van wat nu Park de Hoge Veluwe is, waren ook bewonderaars van de boerenstrijders. Bovendien waren ze bevriend met generaal de Wet.  Omdat mevrouw Kröller-Müller ook heel veel van kunst hield ( haar verzamelingen zijn nog steeds te zien in het Kröller-Müller museum dat in het park ligt), wilde zij een beeld van generaal de Wet laten maken. Zij vond in 1915 de beeldhouwer Mendes da Costa die dat wel wilde doen.  Het beeld werd pas in 1921 op de sokkel in park de Hoge Veluwe geplaatst. Rondom het beeld is het land vlak. Omdat het beeld zo hoog is, is het al van ver te zien. Het beeld staat ook op deze plek, omdat generaal de Wet dit deel van het park zo op Afrika vond lijken toen hij op bezoek was.  het beeld is zo geplaatst dat generaal de Wet naar het zuiden kijkt. Naar Zuid-Aftika dus.

Op de sokkel van het beeld staan 2 medestrijders van generaal de Wet. Het gaat om Paul Kruger ( president van Transvaal, onderdeel van het huidige Zuid-Afrika met de hoofdstad Pretoria)) en Marthinus Steijn ( president van de Oranje Vrijstaat).

Ik heb helaas nergens kunnen vinden hoe hoog het beeld is, maar het moeten 10tallen meters zijn.

Groetjes Kuh Wak
3

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

3

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.