Het stadhuis in Delft # 6.295 van 365

In de meeste oude steden staan hele mooie stadhuizen. Delft kan er ook wat van! Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik mee rpixels van het stadhuis in Delft.

Delft ligt tussen Den Haag en Rotterdam, aan rivier de Schie. Er wonen ongeveer 103.ooo mensen. Delft is bekend van de moord op Willem van Oranje ( 1584), van het Delfts Blauw en het is een bekende studentenstad. Het is goed toeven in Delft. De komende tijd laat ik u meer zien van deze stad.  De naam Delft komt van het woord delven, oftewel graven.

Delft kreeg zijn 1e stadhuis al rond 1200. Voor het stadhuis kwam een marktplein. Vanwege de gunstige ligging van Delft werd de stad een welvarende plaats.De grote brand die Delft grotendeels plat legde, spaarde het oude stadhuis. Helaas brandde het alsnog af in 1618.

Hendrick de Keijser ( 1565 – 1621), architect en beeldhouwer ontwierp het nieuwe stadhuis. Dat was in 1820 klaar. Het stadhuis staat tegen een oude klokkentoren aan, een zogenaamde belfort. Die klokkentoren werd gebruikt om de bewoners te waarschuwen voor rampen en te vertellen over heuglijke feiten.  in de toren was tevens de martelkamer  en de gevangenis van Delft.

In de 20e eeuw is het stadhuis gerestaureerd en volledig in oude stijl terug gebracht.

Sinds 1967 is het stadhuis een rijksmonument.

In het stadhuis kan nog steeds getrouwd worden. Op https://www.google.com/maps/@52.0115147,4.3583666,2a,75y,270h,70.68t/data=!3m6!1e1!3m4!1sHeNvaje-ay0rQyXkvGFEjA!2e0!7i13312!8i6656 kan de trouwzaal bekeken worden.

In 2017 is in Delft een nieuw stadhuis geopend. Dat ligt tegen het nieuwe stationsgebouw aan en het ziet er compleet anders uit dan het oude stadhuis. Ik doe er een pixel van op mijn facebookpagina.

Groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.