Hugo Grotius in Delft # 6.296 van 365

Hugo wie? Hugo Grotius? Nooit van gehoord. Nou dat kan, want het beeld is een standbeeld van Hugo de Groot en dan heeft u wel een idee toch?

Hugo de Groot is in 1583 in Delft geboren. Hij studeerde rechten, werd advocaat en was ook schrijver. Hij schreef toneelstukken, gedichten en geschriften over het geloof. Zijn ideeën van toen leven nu voort in tal van wetten. Toch wel bijzonder.

Hugo de Groot is verder vooral bekend van de ontsnapping uit slot Loevestein in een boekenkist. Hij zat daar sinds 1619 een levenslange gevangenisstraf uit.  Het hoe en waarom is te ingewikkeld voor dit stukje maar het had te maken met  de godsdiensttwisten die er toen waren. het was de tijd van de reformatie. Zijn vrouw Maria en dienstbode Elselina waren ook in het kasteel. Daar had Hugo de Groot een grote kamer als cel. Hij kon daar studeren en schrijven. Hij ontving er regelmatig een kist met boeken.  Op 22 maart 1621 ontsnapte Hugo de Groot in die kist uit Loevestein. Op deze dag was het jaarmarkt in Gorinchem, en de gevangenisbaas was weg. Maria legde met Elselina de boeken in het bed, zodat het net leek of Hugo ziek was. Met alleen zijn ondergoed en zijden kousen aan kroop hij in de kist. Elselina ging met de soldaten mee naar Gorinchem om de kist in de gaten te houden. Eenmaal bij de familie aangekomen stapte Hugo uit de ksit en vluchtte naar Antwerpen. Uiteindelijk overleed hij in 1645 in Duitsland.

Het bronzen beeld van  Hugo Grotius staat op de markt in Delft, bij het stadhuis waar ik u gisteren over vertelde. Hugo kijkt naar het stadhuis. Aan zijn rugzijde is de Nieuwe Kerk. Daaar ga ik u later over vertellen.  Het beeld is in 1886 gemaakt door de beeldhouwer Stracké ( 1846 – 1919). Hij won een landelijk uitgeschreven wedstrijd om een beeld te ontwerpen van Hugo de Groot.

Sinds 2002 is het beeld een rijksmonument en het maakt ook deel uit van het deel van Delft dat een beschermd stadsgezicht is.

In 2004, bij de herinrichting van de Markt, werd het standbeeld verplaatst en kwam dichter bij de kerk te staan. In dat jaar eindigde De Groot op nr. 31 tijdens de verkiezing van de grootste Nederlander ooit.

Veel faculteiten voor rechtsgeleerdheid zijn naar hemvernoemd.

Groetjes Kuh Wak
3

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

3

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.