De Nieuwe Kerk in Delft # 6.297 van 365

Op de Markt in Delft staat deze kerk. Het is de Nieuwe kerk. een beetje vreemde kerk voor een kerk die al in  1381 gebouwd is. De benaming komt omdat er in Delft al een andere kerk was en deze kerk daarmee de nieuwste kerk van de stad werd. De 1e kerk was een houten gebouw met een rieten dak. Al vrij snel werd dit omgeven door een stenen muur. Nog wel met een houten dak, maar dit was omdat de fundering van de kerk neit sterk genoeg was voor een stenen dak. Later is dat allemal goed gekomen. De kerk werd groter en groter. Pas in 1496 werd er de laatste hand gelegd aan de toren.

Helaas raakt die al in 1536 zwaar beschadigd door een blikseminslag en een daarop volgende brand. Pas in 1872 werd eend eel van de toren vervangen door een nieuwe toren. Architect Cuypers maakte het ontwerp daarvoor.

De Nieuwe kerk is bekend van de grafkelders van ons Koninklijk Huis. Die grafkelders hebben een lange geschiedenis. In 1584 kon Willem I van Oranje niet worden bijgezet in zijn familiegraf in Breda. Die stad was in handen van de Spanjaarden. Daarom werd zijn lichaam in de Nieuwe kerk in Delft geplaatst. Hij was de 1e van de familie Oranje-Nassau. Inmiddels is die grafkelder uitgebreid en liggen ook prins Claus, Prinses Juliana en Prins Bernhard er. Hoe de grafkelder eruit ziet is niet bekend bij  “de gewone man/vrouw”. Niemand mag er in en er zijn geen openbare beelden beschikbaar. Op https://www.youtube.com/watch?v=ju5vIpExYlA kunt u een animatiefilm zien van de grafkelders.

De toren van de kerk is bijna 109 meter hoog en is daarmee de op 1 na hoogste tkerktoren van Nederland. De Dom in Utrecht heeft de grootste toren.

De kerk is dagelijks ( behalve op zondag) te bezichtigen. helaas voor u was ik er op een zondag. gelukkig hebben we youtube nog. Zie : https://www.youtube.com/watch?v=XnxGhyU0HWc   Ik moet er zelf ook nog maar eens heen.

Sinds 1967 staat de kerk in het rijksmonumentenregister.

De kerk wordt  gebruikt door de PKN Delft. Op https://www.pgdelft.nl/ kunt u alles elzen over deze gemeente. De wekelijkse diensten in de Nieuwe kerk zijn op wisselende tijden op de zondag. Om de week om 10.00 uur, elke week om 12.30 en doorgaans elke week om 17.00 uur.

In 2013 is begonnen met een grote restauratie van de kerk. Daarbij werden ook veel graven geruimd, zonder dat er afdoende archeologisch onderzoek naar de graven is gedaan. Het leidde toendertijd tot een grote rel tussen voor- en tegenstanders van deze ruiming. Door de ruiming heeft de kerk in ieder geval meer ruimte gekregen voor een eigen keuken, ontvangstruimten en toiletten. Dit was nodig omdat er steeds meer evenementen in de Nieuwe kerk worden georganiseerd. Zo komt er immers geld binnen om het gebouw te kunnen onderhouden.

Groetjes Kuh Wak
0

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

0

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.