Delfts Blauw # 6.304 van 365

Wie Delft zegt zegt er vaak blauw achteraan. Maar wat is dat nou, dat Delftse Blauw?

Delfst Blauw is aardewerk. Aardewerk is klei dat gebakken wordt bij temperaturen tot 1100 graden Celsius. Door deze tempoeratuur blijven er kleine openingen in het klei aanwezig, waardoor het materiaal poreus blijft. Oftewel breekbaarder dan steen. Daarom wordt er over aardewerk meestal een laagje glazuur voor extra stevigheid aangebracht. In glazuur zitten chemische stoffen en Siliciumoxide. Dat laatste zit ook in zand en in glas.

Keramiek bestaat al duizenden jaren.

Delfts Blauw is van een speciaal soort keramiek, namelijk Faience. Dat is in de 9e eeuw in Bagdad uitgevonden en later in Europa terecht gekomen. De glazuur over het aardewerk is wit en ondoorzichtig. De amateur kan zo het aardewerk niet onderscheiden van het zeer dure Chinees porselein. De kenner ziet de herkomst aan de scherven van een product. Chinees porselein is helemaal wit en bij aardewerk zie je een bruine kern in de scherfrand.

Aan het eind vand e 16e eeuw kwam het 1e Delfts Blauw op de markt. Met oosterse afbeeldingen. In 1700 waren er al 33 bakkerijen van Deltfs Blauw in de stad.

Goedkoop, maar kwalitatief goed Engels aardewerk, maakte in de 18e eeuw een einde aan de bloeitijd van het Delfts Blauw. Er zijn nu nog maar weinig bakkerijen over in Delft. Gelukkig zijn die bakkerijen wel te bezoeken en houden ze de Delfts Blauwe traditie in stand. Zie https://www.royaldelft.com/ voor de bekendste.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik wat pixels van Delfts Blauw in diverse musea in Nederland.

Op https://www.youtube.com/watch?v=nRs050x6lSg kunt u een filmpje bekijken van hoe Delfts Blauw wordt gemaakt.

Groetjes Kuh Wak

 
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.