Oude kerk in Delft# 6.307 van 365

Midden in het centrum van Delft staat deze kerk. Vanwege dat even verderop de Nieuwe Kerk staat, wordt deze kerk de Oude Kerk genoemd. Heel logisch toch?

De bouw van de Oude kerk startte in 1246 en duurde een paar eeuwen. Het oudste deel van de kerk is van tufsteen gemaakt. Dat is een zachte vulkanische steen. Tussen 1325 en 1350 werd vóór de kerk een 75 meter hoge toren gemetseld met 4 hoektorentjes.  Daarna volgde nog vele verbouwingen. Ze werden niet allemaal afgemaakt. De grote brand in Delft in 1536 en de reformatie inclusief beeldenstorm rond 1570 zorgde voor veel schade aan de kerk.

De Oude Kerk wordt ook wel Scheve Jan of Oude Jan genoemd. Dat komt door de toren  van de kerk. Die is 75 meter hoog, maar staat boven 1.95 cm uit het lood in vergelijking met straatniveau. Dit komt omdat de toren deels op een gedempte gracht is gebouwd. Dat bleek geen stevige bouwgrond te zijn.  De toren werd in 2018 nog gerestaureerd.

In de toren hangt de Trinitasklok. Die is 2,5 meter in doorsnede en weegt 9000 kilo. Hierdoor is het de grootste klok van Nederland. De klok wordt alleen maar bij bijzondere gelegenheden geluidt. Denk dan aan bijzettingen van leden van het Koninklijk Huis in de grafkelders van de Nieuwe Kerk. De klok veroorzaakt hierbij zware trillingen. Bij regelmatig luiden zou er schade aan de toren kunnen ontstaan. De klok is wel iedere dag te horen als een hamer op de klok de halve en de hele uren slaat. Op https://www.youtube.com/watch?v=sxEh_N3b4k0 kunt u het luiden van de klok horen. Dus niet het slaan, maar het luiden.

Sinds 1967 is de kerk een rijksmonument.

De Oude Kerk is later nog  2 keer gerestaureerd, namelijk tussen 1949-1961 en in de periode 1997-2000.

Leuk weetje: Prins Friso en prinses Mabel zijn op 24 april 2004 in de Oude Kerk getrouwd. Prins Friso had in Delft gewoond en gestudeerd en prinses Mabel is in Pijnacker opgegroeid, vlakbij Delft. Friso’s woonhuis was slechts enkele meters verwijderd van de Oude Kerk. 24 april was de geboortedag van Willem van Oranje.

Leuk weetje 2: de schilder Johannes Vermeer ligt er begraven. Samen met de zeevaarder Piet hein en Maarten Tromp en de wetenschapper Antonie van Leeuwenhoek en npog zo’n 400 anderen.

De kerk is nog steeds in gebruik als ( protestantse) kerk. De wekelijkse diensten zijn op de zondag om 10.00 uur. In de kerk worden ook regelmatig andere dignen georganiseerd. Zie voor de agenda en alle actuele informatie over de kerk : https://oudeennieuwekerkdelft.nl/bezoekersinformatie/protestantse-gemeente-delft

De kerk is te bezoeken, inclusief een torenbeklimming. Kijk voor meer informatie op https://oudeennieuwekerkdelft.nl/

De oude kerk in Delft is niet alleen oud, maar ook groot. Daarom verwijs ik u voor meer pixels naar www.facebook.com/eendkuhwak

Groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.