Meisjeshuis in Delft # 6.308 van 365

Zoals elke grote stad heeft Delft ook weeshuizen gehad. Dit Meisjeshuis is daar een voorbeeld van. Bijzonder aan dit huis was, dat de meisjes ook halfwees mochten zijn, dat er slechts 1 ouder was overleden en dat de andere ouder niet voldoende geld ( of tijd) had voor de verdere opvoeding van het meisje.

Het Meisjeshuis in Delft is tussen 1578 en 1954 in gebruik geweest. Het gebouw zoals ik het heb gepixeld is in 1769 gebouwd, na de grote stadsbrand van 1536. Het gebouw is ontworpen door Nicolaas Terburgh. In het huis was ruimte voor 32 meisjes.  Zij moesten tussen de 6 en 10 jaar oud zijn bij binnenkomst in het weeshuis. Ook moesten zij zijn geboren uit getrouwde ouders van hervormde komaf. Bovendien moest ieder meisje haar eigen bed en beddengoed ( of geld om dat aan te schaffen) en een goed stel kleren meenemen. De meisjes konden tot hun 18e blijven en kregen in die tijd onderwijs. Ze leerden er taal, rekenen, godsdienst, handwerken en koken. Op zondag gingen ze 2 x naar de Oude kerk toe voor dienst.  Na de kerk mochten ze een paar uur naar huis, naar de achtergebleven ouder en eventueel naar broers en/ of zusters die nog thuis woonden. De meisjes droegen een witte schort over hun zwarte jurk.

In 1954 waren er nog 15 meisjes over. Zij werden bij familieleden ondergebracht en het pweeshuis werd verkocht aan de gemeente Delft. De opbrengst kwam ten goede aan de stichting Hulp aan Delftse Jongeren, een soort jeugdzorg.

De gemeentelijke afdeling Welzijn, Onderwijs en Cultuur werd in het oand gehuisvest. Na een verhuizing van de gemeente kwam het oand in 2003 leeg te staan. De eerder genoemde stichting kocht het pand en liet het verbouwen. In 2005 was de verbouwing klaar en sindsdien zitten Sociëteit ‘Het Meisjeshuis’ en het Erfgoedhuis Zuid-Holland in het pand.

Sinds 1967 is het meisjesweeshuis een rijksmonument.

Op https://www.erfgoedhuis-zh.nl/ is alles te lezen over het erfgoedhuis.

Op https://www.societeithetmeisjeshuis.nl/ is meer te lezen over de sociëteit.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat pixels van dit mooie gebouw. Daar kunt u de mooie beelden zien die bij de voordeur staan.

Groetjes Kuh Wak

 
3

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

3

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.