De synagoge in Delft # 6.311 van 365

De synagoge in Delft is in 1861 – 1862 gebouwd. Er was een kleine Joodse gemeenschap in Delft.

Na 1945 raakte de synagoge buiten gebruik. Er waren simpelweg niet meer genoeg Joden over om het gebouw te kunnen blijven gebruiken.  Ter nagedachtenis aan deze periode zijn in de synagoge in 2010 2 panelen aangebracht met daarop de namen van alle Delftse Joden die tijdens de 2e wereldoorlog zijn weggevoerd en vermoord.

De synagoge werd na de oorlog enige tijd gebruikt als opslagplaats voor Rode Kruis-goederen. Later kocht de gemeente Delft het gebouw, liet het restaureren en vestigde er de gemeentelijke muziekschool in.

In 1967 werd de synagoge een rijksmonument. Hierdoor kwam er geld beschikbaar voor een renovatie in 1974.

In 1991 wordt de synagoge teruggekocht van de gemeente Delft door een aantal mensen die de synagoge van sloop ( door leegstand na het vertrek van de muziekschool) willen voorkomen. Zij brengen voldoende geld bij elkaar om de synagoge opnieuw te renoveren.

Sinds januari 2006 organiseert de in 2005 opgerichtte Open Joodse Gemeenschap  Klal Israël haar gebedsdiensten in de oude synagoge.  Deze gemeenschap houdt zich wel aan de joodse tradities, maar iedereen die zich Jood voelt of interesse heeft om Jood te worden, mag naar de diensten in de synagoge komen. Op de site raadt men deze bezoekers wel aan om zich van te voren op te geven en om een identitietsbewijs mee te brengen bij het 1e bezoek.

Er is elke week een vrijdagavond en een zaterdagochtenddienst. De tijden staan niet op de site. Misschien vanwege de veiligheid van de bezoekers?? Dat zou wel heel erg zijn, in een land waar godsdienstvrijheid is.

Verder wordt de synagoge nog gebruikt als cultureel centrum voor diverse Joodse activiteiten. De ruimte is ook voor particulieren te huur. Mits de activiteit past bij het gebouw.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat pixels van de synagoge.

groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.