Stationsgebouw in Delft # 6.312 van 365

Zoals u misschien wel weet heeft Delft een nieuw stationsgebied. Ik heb dat de afgelopen weken een paar keer genoemd in mijn verhalen.  Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik wat pixels van het gebied en het nieuwe stationsgebouw. Nu ga ik vertellen over het oude station.

Het Delftse station is in 1847 geopend.  Het gebouw ligt aan de oude lijn, oftewel de spoorlijn tussen Haarlem, Amsterdam, Leiden, Den Haag en Rotterdam. Het deel tussen Haarlem en Amsterdam is al in 1839 in gebruik genomen en de lijn werd in de loop der jaren steeds langer.  De lijn was eigendom van de Hollandse IJzeren Spoorweg Maatschappij.

Het station in Delft lag net buiten de stadswallen. Daar was het het makkelijkst om te bouwen.  Dit station werd al snel te klein. In 1885 werd het gebouw waar ik mee op de foto sta gebouwd en geopend. Het is ontworpen door de architect  C.B. Postumus Meyes sr ( 1858 – 1922). Hij studeerde in Delft.

Later kwam het spoor op een spoorviaduct langs de binnenstad van Delft en in 1998 werd het stationsgebied voor het eerst grootschalig aangepakt. Ook het stationsgebouw werd daarbij gerestaureerd. Op de bovenverdieping kwamen studentenwoningen. Dat was beter dan leegstand. Op https://indebuurt.nl/delft/wonen/super-vet-nynke-woont-in-het-oude-station-en-wij-mochten-binnen-kijken~40834/ is er meer over te zien en lezen.

Tussen 2009 en 2015 werd er een spoortunnel gemaakt om het spoorviaduct te vervangen. Er kwam ook een nieuw stationsgebouw. Gelukkig bleef het oude gebouw wel staan.  Na lang wachten is er nu horeca in gevestigd. Op https://www.pavarotti.nl/vestiging/delft/ is voor de liefhebber alles te lezen over Pavarotti.

Het stationsgebouw van Delft is een rijksmonument.

Groetjes Kuh Wak

 
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.