Sint Hyppolytuskapel in Delft # 6.313 van 365

Deze kapel is rond 1400 gebouwd als kerkje van het Heilige Geestzusterhuis, dat naast de kapel staat. Ik heb u er indirect al over verteld, omdat het Geestzusterhuis later een meisjesweeshuis werd.  Het Heilige Geestzusterhuis was bedoeld voor alleenstaande , arme vrouwen. Ze waren geen non, maar er werd wel een zeer godsdienstig leven geleefd in het zusterhuis.

De kapel werd de heilige Geestkapel genoemd. Helaas werd de kapel in 1536 tijdens de grote brand van Delft grotendeels verwoest. De kapel werd weer herbouwd. In 1572 ( Reformatie) moest de kapel ontruimd worden. De ruimte werd een paar jaar later door de gemeente gekocht en gebruikt als opslagruimte voor wapens.  Daarna ( omstreeks 1623)  is de kapel ook nog pakhuis geweest.  Het Meisjesweeshuis gebruikte een deel van de oude kapel als vergaderruimte en slachtplaats.

Tussen 1919 en 1924 werd er een extra  verdieping op de kapel gemaakt. Daarna is de ruimte in gebruik geweest als aula voor de Technische Universiteit van Delft.

De kapel is in 1972 vernoemd naar de heilige Hyppolytus van Rome die omstreeks 200 na Christus leefde. Hij was priester enw as het niet eens met de pausen die er toen waren.  Hij stierf in ballingschap. Hyppolythus is de beschermheilige van Delft. Zijn naamdag is 13 augustus.

De Hyppolytuskapel is sinds 1967 een rijksmonument.

Gelukkig is de kapel nog steeds in gebruik. De wekelijkse diensten zijn op zaterdag om 17.15 uur, zondag om 10.30 en op dinsdag en de 1e vrijdag van de maand om 19.30 uur.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat pixelsvan de kapel.

Groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.