Franciscanessenzusters in Oudenbosch # 6.314 van 365

Van Delft naar Oudenbosch, klinkt erg raar, maar Oudenbosch heeft dus een prachtig mooi historisch centrum. Ik kende het dorpje niet, maar het is een bezoekje zeker waard hoor. Ik ga u de komende tijd meer van Oudenbosch laten zien en er over vertellen.

Oudenbosch ligt bij Etten-Leur en Roosendaal in Noord Brabant. Sinds 1997 maakt het deel uit van de gemeente Halderberge.

Heel vroeger heette Oudenbosch Oud Baerlebosch, vernoemd naar een kreek die er in de buurt lag. In 1275 werd het gebied door de heer van Breda cadeau gegeven aan de abdij van Hemiksen, een gebied in België.  Dit verklaard waarschijnlijk het belgische uiterlijk van het stadje. De monniken van Hemiksen lieten het  gekregen gebied ontginnen en groeven er een kanaal. Bij dat kanaal werd Oud-Baerlebosch gesticht.

Later werd Oud Baerlebosch eigendom van de Heerlykheid Bergen op Zoom. Er kwam een weekmarkt en een veerdienst naar Dordrecht. Dat zorgde ervoor dat Oud Baerlebosch een welvarend gebied werd.

In de 17e eeuw stierf vrijwel de hele bevolking aan 2 pestepedemiën.

In de 19e eeuw ging eht weer beter met Oudenbosch. Er kwam een nieuwe bedrijfstak, namelijk de boomkwekerij en Oudenbosch werd weer welvarend.

In 1832 kwamen de Franciscanessenzusters naar Oudenbosch. Eigenlijk waren ze een soort dependance van de congregatie uit Roosendaal, maar door een smaneloop van omstandigheden werden de zusters van Oudenbosch zelfstandig. Ze hadden een eigen  klooster, een school, een pension en ze deden aan wijkverpleging. Later gingen ze ook op missiewerk naar Suriname en Kenia.

Momenteel wonen er nog steeds Franciscanessen zusters in Oudenbosch. Niet meer in het klooster helaas. Dat werd in 1994 door de zusters verlaten. Het klooster kreeg een nieuwe bestemming als raadszaal en bibliotheek.

Wat nog rest van de zusters is hun oude begraafplaats. Met lijkenhuisje.  Bij de begraafplaats staat een woonzorgcentrum. Dat is vroeger van de Franciscanessenzusters geweest, maar inmiddels verbouwd tot appartementen voor ( dementerende) ouderen. 1 vleugel van het gebouw is voor de nog overgebleven Franciscanessenzusters.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat pixels van het kerkhof en het zorgcomplex.

Groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.