Sint Anna pensionaat in Oudenbosch #6.317 van 365

Een paar dagen geleden vertelde ik dat er Franciscanessen zusters in Oudenbosch hebben gewoond en nog wonen.

Speciaal voor hen is er een klooster gebouwd aan de Sint Bernaertstraat in het centrum van Oudenbosch. Eerst stond er op de plek van het klooster een eenvoudige herberg. Toen de zusters daar in 1838 introkken , was het gebouw al snel te klein. In 1867 en 1899 volgden er verbouwingen en uitbreidingen. In 1889 werd er een kapel gebouwd achter het klooster en in 1920  en rond 1936 kwamen er nog een 2 uitbreidingen.  In het gebouw was, behalve het klooster, ook een pensionaat en een school gevestigd.

Het klooster zoals het er nu staat is ontworpen door J. Hurks.

Boven de hoofdingang staat een tufstenen beeld van Sint Anna met Maria.  Sint Anna wordt ook wel hannah genoemd en zou de moeder van Maria zijn geweest. Op de hoek van het gebouw is een beeld van Franciscus geplaatst. Beide zijn gemaakt door de beeldhouwer Harzing.

De zusters hebben tot 1994 in het klooster gewoond. De nog overgebleven zusters zijn toen vertrokken naar het verzorgingshuis dat ik een paar dagen geleden heb laten zien.

Het Sint Anna penisonaat werd na het vertrek van de zusters gebruikt als gemeentehuis van Oudenbosch en nu zit de plaatselijke bibliotheek in een deel van het complex. Grote delen van het complex zijn toen gesloopt.

Het complex is een gemeentelijk monument.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat pixels van het oude klooster.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.