Postkantoor in Oudenbosch # 6.320 van 365

Zoals u inmiddels wel weet, zijn er in Nederland heel veel mooie postkantoren. Dat stamt nog uit de tijd dat een postkantoor een onmisbaar iets was voor de gehele samenleving. Post was nog belangrijk.

Tussen 1840 en 1860 werd de postzegel geïntroduceerd. De verstuurder ging nu de bezorging betalen in plaats van de ontvanger. Als gevolg hiervan groeide de hoeveelheid post. In de jaren 70 van de vorige eeuw werd daarom de postcode ingevoerd. Zo kon de postsortering sneller verlopen. Tot 1994 was de post een staatsbedrijf. Daarna begon de marktwerking en verdwenen er steeds meer postkantoren. Ook internet kwam op en dat zorgde ook voor veel minder post, waardoor er nog meer postkantoren verdwenen. Nu zijn er vooral posterijdiensten in bijvoorbeeld supermarkten. De belangrijkste taken daar zijn het ontvangen  ( al dan niet voor retourzending) en uitgeven van pakketpost.

In de (staats)postkantoren konden ook bankzaken gedaan worden. Wie kent de oude giro nog van vroeger?

Het postkantoor van Oudenbosch is in 1898 gebouwd naar een ontwerp van de rijksbouwmeester Knuttel. Hij was tussen 1892-1923 bouwmeester voor Nederland.

Tussen 1990 en 2000 is het postkantoor inwendig verbouwd. De functie postkantoor verdween in die periode. Er kwamen appartementen voor in de plaats.

In 2017 is het postkantoor in gebruik genomen door een zorginstelling die er 10 appartementen heeft voor  jonge mensen die zorg behoeven.  Tot 2015 woonden er ouderen in het complex, maar voor hen waren de diverse ruimten in het pand te klein en lastig te bereiken.

Het oude postkantoor is sinds 2002 een rijksmonument.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van dit mooie postkantoor.

Groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.