Protestantse gemeente in Oudenbosch # 6.321 van 365

Dit leuke kleine kerjke staat in het oude centrum van Oudenbosch. Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik er nog wat pixels van.

De kerk is van de protestantse gemeente, onderdeel van de PKN ( Protestantse Kerk Nederland). Van oorsprong is de kerk hervormd.

De kerk is in 1819 gebouwd. Lodewijk Napoleon heeft nog geld gegeven ( 7000 gulden) voor de bouw van deze kerk. Daarom wordt de kerk ook wel Napoleonkerk  of Lodewijkkerkje genoemd. De reden voor de geldgift van Napoleon is dat de katholieken tidjens de reformatie hun kerken kwijt raakten aan de protestanten. In 1648 moesten die geroofde kerken weer worden terug gegeven aan de katholieken. Daardoor kwamen veel protestantse gemeenten zonder kerk te zitten. Dat kon uiteraard niet en daarom kwam er geld van Napoleon. De Napoleonkerken  zijn sobere en meestal kleine zaalkerkjes. De protestantse gemeenten in de Noord-Brabantse plaatsen telden namelijk in het algemeen weinig leden.

De Napoleonkerken zijn te vergelijken met de Waterstaatkerken die werden gefinancieerd door de overheid. Deze kerken werden vooral gebouwd buiten het katholieke deel van Nederland. Daar hadden de katholieken hun kerken namelijk weer terug gekregen. In de rest van Nederland woonden meer protestanten en minder katholieken. Daarom werden de kerken die eerder van de katholieken waren niet terug gegeven. Ze overheid bouwden nieuwe kerken voor de katholieken, doorgaans net zo klein en sober als de Napoleonkerken.

De kerk in Oudenbosch wordt nog steeds gebruikt. De wekelijkse dienst is op de zondagmorgen om 10.30 uur.  De rest van de week zijn er allerlei andere activiteiten in de kerk. Uiteraard kan er ook getrouwd worden.

Wat ik heel bijzonder vind is dat de kerk leden heeft die zich hebben laten scholen als glazenier. Ze kunnen zo zelf de glas in lood ramen van de kerk restaureren.

De kerk is met enige regelmaat op de zaterdag te bezichtigen. Helaas voor u ( en voor mijzelf) waren wij er op een zondag.

Meer over de gemeente is te lezen op https://www.pkn-oudenbosch.nl/.

Het kerkgebouw is een gemeentelijk monument.

Groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.