Het oude raadhuis in Oudenbosch # 6.322 van 365

Mooi raadhuis he?

Het raadhuis in Oudenbosch is omstreeks 1767 gebouwd naar een ontwerp van architect Canters uit Breda.

In de kelder hebben 2 veldwachterwoningen en een kleine gevangenis gezeten.

De gemeente heeft het raadhuis tot 1972 gebruikt. Daarna zijn ze vertrokken naar een groter pand elders in het centrum van Oudenbosch.

Sinds 1971 is het een rijksmonument.

In 1975 werd het oude raadhuis een museum, het Zouavenmuseum. Dat museum was gesloten toen wij in Oudenbosch waren. Jammer voor u en voor mij, want het is lastig uitleggen wat een zouaven nou precies is. Heel in het kort is het een katholieke vrijwilliger die als voetvolk vocht voor de Paus in de tijd toen Italië 1 land werd. Dat was in de 19e eeuw zo tussen 1821 en 1870. In het museum zijn attributen van de Zouaven te zien. Denk aan unifromen en gebruiksartikelen. Er waren ruim 1900 Nederlandse Zouaven. Oudenbosch was de Nederlandse verzamelplaats vanwaar de Zouaven naar Italië vertrokken. De  amnnen die daar overleden, stierven voornamelijk door ziekten als cholera en malaria. De mannen verbleven in Oudenbosch in het Sint Louispensionaat. Daar ga ik later meer over vertellen.

De Zouaven zijn belangrijk geweest voor Oudenbosch. De grote basiliek in het plaatsje is een eerbetoon aan de Zouaven. De komende zondag vertel ik meer over de basiliek. Die is werkelijk waar te gek voor woorden voor zo’n kleine plaats als Oudenbosch.

Op http://zouavenmuseum.nl/ kunt u alles lezen voer het museum dat nu in het oude raadhuis zit.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog een detailpixel van dit gebouw.

Groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.