Instituut Saint Louis in Oudenbosch # 6.224 van 365

Ik heb u al eerder verteld dat het geloof in Oudenbosch een belangrijke rol speelt. Het onderwerp van vandaag is daar een voorbeeld van.

Het gebouw op de pixel is een gebouw van de Broeders van Oudenbosch, oftewel de broeders van Saint Louis. Saint Louis was niemand minder dan koning Lodewijk de 9e uit Frankrijk. Hij was een zeer geliefde koning. Hij stichtte hospitalen, liefdadigheidsinstellingen en bevorderde kunsten en wetenschappen. Hij deed ook belangrijke dingen voor de rechtspraak en eht gebruik van geld. Hij was een bijzonder gelovig man en hij nam deel aan een aantal kruistochten om het Christelijk geloof te verspreiden,

De congregatie van deze broeders werd in 1840 opgericht. Een congregatie is te vergelijken met een orde. Een congregatie is echter opgericht na 1550 en de broeders mochten hun bezittingen houden.  Ze waren minder streng dan een orde.

De broeders van Oudenbosch kregen een groot gebouwencomplex in Oudenbosch. Ik laat u de andere delen van het complex later zien.  2 broeders  hebben de gebouwen ontworpen. Hun namen zijn Florschütz en Bootsen. De 1e was tekenaar.

Het gebouw op de pixel is in gebruik geweest als jongensinternaat. De Broeders hadden diverse scholen in Oudenbosch en de meeste leerlingen verbleven in het internaat. Latyer waren ook schipperskinderen welkom op het internaat. In de jaren 60 van de vorige eeuw is het internaat egsloten.

Nu zitten er (luxe) appartementen in het oude internaat. Ook het Heemhuis van Oudenbosch heeft er een ruimte. Zij zijn een geschiedkundige vereniging, Op http://www.broederchristofoor-oudenbosch.nl/index.html is meer te lezen over hen.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat pixels van het gebouw.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.