Arboretum in Oudenbosch # 6.326 van 365

Een arboretum is een moelijke naam voor een verzameling bomen. En die vind je doorgaans in een botanische tuin. Daar worden allerlei soorten planten gehouden, niet alleen bomen en grote struiken. Oudenbosch heeft een hele mooie botanische tuin.

Hier vertel ik het verhaal achter de tuin en op www.facebook.com/eendkuhwak kunt u de pixels zien die ik er gemaakt heb.

Vroeger was de ruimte waar nu de botanische tuin is, de tuin van het klooster van de broeders van Oudenbosch.  Na hun vertrek moest de tuin een nieuwe bestemming krijgen. Gelukkig zijn er geen huizen gekomen, maar kwam er een mooie, openbaar toegankelijke tuin voor terug. Omdat het klooster al lang leeg stond, was de kloostertuin zwaar verwaarloosd. Er moest heel wat gebeuren om het weer toonbaar te krijgen. De gemeente Oudenboch kon de tuin in 1983  voor 1 gulden kopen. De herstelkosten zouden verder voor rekening van de gemeente komen. In diezelfde gemeenteraadsvergadering wordt het voorstel gedaan om van het gebied een arboretum te maken. De gemeente trok daar in totaal 50.000 gulden voor uit en boomkwekers uit de buurt zouden voor 100.000 gulden aan planten en bomen doneren. Toen werd het tot 1986 erg stil. Toen stapten een aantal vrijwilligers naar voren en zij begonnen aan de grote klus om het arboretum te gaan realiseren.  Ze richtten een stichting op en uiteindelijk werden in mei 1988 de eerste bomen en struiken gepland. Gedoneerd door een deel van de kwekers die dat eerder hadden beloofd. De gemeente Oudenbosch betaalde hun 50.000 gulden ook na veel heen en weer gepraat. Ze doneerden verder 260.000 gulden. De rest van het bedrag wat nog nodig was (63.000 gulden) moest de stichting zelf bij elkaar zien te krijgen.

De  botanische tuin in Oudenbosch is 4 hectare groot en is ontworpen door de landschapsarchitect Antoon van Rooijen.

In de tuin is ook een grote vijver. Die  is volledig leeggehaald, opgeknapt en weer gevuld. Overal in de tuin kwamen zitbankjes. Die werden gemaakt door leerlingen van de plaatselijke LTS, een winwinsituatie. Er kwamen goedkope bankjes voor de tuin en het was een mooi werkproject voor de leerlingen van de LTS. De banken zijn mooi rood van kleur. Net als de brug over de sloot die door de tuin loopt.

Begin jaren 90 vand e vorige eeuw werd er een plantenkas gebouwd. Daar staan nu de cactussen in. Er kwam ook een theehuis bij de vijver. Daar mogen regelmatig kunstenaars hun werk tentoonstellen en verkopen. Vanwege de kosten zijn beiden (groten)deels door vrijwilligers gemaakt.

Helaas moet er wel een toegangskaartje gekocht wordenvoor een bezoek aan de tuin, maar voor die 3 euro wordt dan wel de tuin onderhouden. En bovnestand verhaal laat zien dat er zuinig met elke euro wordt omgegaan.

De openingstijden van de tuin zijn van 1 april tot en met 31 oktober van dinsdag tot en met zondag. Op zon- en feestdagen is de tuin open van 12.00 uur tot 17.00 uur. De overige dagen is het arboretum open van 13.30 uur tot 16.30 uur. Elke 2e zondag van de maand is er om 13.30 uur een rondleiding. Buiten de openingstijden is het park op afspraak te bezoeken.

In het entreegebouw is een kleine winkel en boven in het gebouw is een expositieruimte. In de tuin zelf zijn regelmatig beelden te zien. Er worden in de tuin diverse concerten georganiseerd en er is de jaarlijkse plantenbeurs. Ook kan er soms yoga of thai chi in het park worden beoefend.

Op https://www.arboretumoudenbosch.nl/ kunt u nog veel meer lezen over het arboretum.

Groetjes Kuh Wak
3

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

3

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.