De basiliek van Oudenbosch # 6.328 van 365

Vandaag gaan we even On-Nederlands overdrijven met de kerk van de week. Want wat is het een groot gebouw daar in het centrum van Oudenbosch. En wat is het rijkelijk versierd en overdreven groot en had ik al vermeld dat het een groot gebouw is? Eigenlijk te groot voor Nederland? Toen er met de bouw begonnen werd telde Oudenbosch slechts 3500 inwoners.

De kerk op de pixel is een rooms-katholieke kerk en is tussen 1867 en 1880 gebouwd. Het is een verkleinde (!) kopie van de Sint Pieterskerk in Vaticaanstad, Italië. De voorkant van de kerk in Oudenbosch lijkt heel veel op de gevel van de Sint Jan van Lateranen ook in Rome. De architecten van de kerk in Oudenbosch waren de beroemde Pierre Cuypers uit Sittard en van Swaaij. Die laatste was ook minister van Waterstaat, maar we kunnen de kerk in Oudenbosch geen waterstaatskerkje noemen. Daar is het ietwat te groot en te overdadig voor. De maten van de kerk zijn 81 × 55 × 63 meter. Er is één grote koepel (20 meter doorsnede en 51 meter hoog) en diverse kleinere koepels.

Het interieur van de kerk is ook grotendeels vergelijkbaar met de Roomse kerken.

In 1912 werd de kerk een basilica minor, een kleine basiliek. Er zijn in Nederland 27 van deze basilieken. In Italië staan 4 basilica major, dat zijn oa de 2 kerken die model hebben gestaan voor de basiliek in Oudenbosch. Basilica minor is een eretitel voor een kerk. Het hoeft niet perse een groot gebouw te zijn, maar dat mag dus wel….

Zoals boven de toegangsdeuren staat is de kerk gewijd aan 2 heilige dames, namelijk Agatha en Barbara, beide stierven de martelaarsdood vanwege hun geloof.

Mogelijk weet u mijn verhaal nog over de Zoeaven? De pauselijke strijders? Ter nagedachtenis aan hen is deze kerk in Oudenbosch gebouwd. Er staat een standbeeld van ze op het voorplein van de kerk.

Uiteraard is de basiliek  een rijksmonument. Het staat sinds 1971 op de monumentenlijst.

De basiliek wordt nog steeds gebruikt. De zondagse dienst is om 11.00 uur. Op woensdag is er een gebed om 12.00 uur. verder worden er regelmatig ( klassieke) concerten gegeven in de basiliek.

Buiten de kerkgangers om komen er jaarlijks zo’n 30.000 mensende kerk bezichtigen. 7 dagen per week is de basiliek gratis te bezichtigen tussen 10.00 uur en 16.00 uur. Tijdens de lunch is de kerk gesloten. Tijdens een kerkdienst is de basiliek alleen te bezichtigen als u de kerkdienst bijwoont.

En wist u dat Frans Bauer in deze kerk is getrouwd met zijn Mariska? Zie https://www.youtube.com/watch?v=6YwmDbgb-E4.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik er nog een heleboel pixels van. Zowel van buiten als van binnen. Het is namelijk gewoon wel een overdadig mooi gebouw.

Groetjes Kuh Wak

 
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.