De haas van Utrecht # 6.330 van 365

Gisteren een Walvis, vandaag een haas. Is Utrecht zo diervriendelijk?

Het beeld van de Haas staat op het Neude, in het (winkel)centrum van Utrecht. U kent Neude vast wel van het spel monopoly. Het beeld staat aan de rand van een druk bereden weg. Dat maakt dat veel mensen de Haas helemaal niet kennen. Gelukkig was ik lopend en heb ik de Haas wel goed kunnen bekijken.

De Haas heet eigenlijk Thinker on a rock ( oftewel denker op een steen). Kunstliefhebbers herkenner het beeld “De Denker” van Rodin in de Haas van Utrecht. Ook Bugs Bunny is te herkennen. En dat was dan ook de bedoeling van de maker van de Haas, de Britse beeldhouwer Barry Flanagan (q941 – 2009).

Op http://www.artnet.com/artists/barry-flanagan/ is meer van zijn werk te zien. Hij maakte meerdere hazenbeelden en andere dieren- en mensenbeelden.

Zoals het ook met de walvis van gisteren is gegaan, is het beeld van de Haas ook niet door iedereen met gejuich ontvangen. De gemeente Utrecht wilde een beeld op deze plek en heeft daarvoor de Haas voor 30.000 euro gekocht in 1997. Het stadsbestuur was het echter niet eens met de keuze van het beeld en wilde dat de Utrechtse bevolking zou kiezen wat ze voor beeld bij het Neude wilden hebben. Aldus geschiedde. Tijdens dit proces bleek dat het beeld van de Haas ook 3 dubbelgangers had in Amerika. Het was geen origineel beeld zoals gedacht. Tijd voor een (politieke) rel.

Er werd een wedstrijd uitgeschreven en 19 Nederlandse en een heleboel buitenlandse kunstenaars stuurden een ontwerp in voor de wedstrijd. De jury koos uiteindelijk voor een Duits en een Amerikaans ontwerp. Belachelijk, vonden de Utrechters: waarom werd er niet gekozen voor een Nederlandse inzending? Als protest stemde de bevolking massaal voor de Haas en met 83 % van de 4000 uitgebrachte stemmen belandde het beeld dan toch waar het in eerste instantie voor bedoeld was: op de Neude.

Ik vind dit een mooie verhaal over een mooi beeld.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat pixels van de Haas.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.