Watertoren in Utrecht # 6.331 van 365

Ik kan weer een watertoren toevoegen aan mijn verzameling! Ik word daar blij van.

De watertoren van vandaag staat aan de Lauwerhof in het centrum van Utrecht, midden tussen andere gebouwen. Dat maakte het pixelen wat lastig. De andere gemaakte pixels zijn te zien op www.facebook.com/eendkuhwak .

De 39 meter hoge watertoren is in 1895 en 1896 gebouwd. In het reservoir kan 1500 liter drinkwater worden opgeslagen. het is daarmee het grootste waterreservoir in een watertoren in Nederland.

De toren is ontworpen door Lucas Dumont, een architect en stedenbouwdeskundige uit Utrecht. Hij werkte bij de Utrechtse Waterleidings Maatschappij (UWM).  Voor hen bouwde hij 2 watertorens. Veel werk van hem staat verder in de gemeente Haarlem. Onder andere het Frans Halsmuseum is een ontwerp van hem.

Toen er aan het eind van de 19e eeuw waterleidingen werden aaangelegd kwam het drinkwater voor Utrecht uit het nabij  ( en hoger) gelegen Soest. Het hoogteverschil tussen die 2 gebieden was 15 meter. Meer dan genoeg voor voldoende waterdruk op de toen aanwexige leidingen. Toen er meer aansluitingen kwamen op het leidingennet werd de waterdruk steeds lager. Er moest een oplossing komen. Die kwam in de vorm van watertorens.  Door het hoge reservoir in de toren en de hoeveelheid opgeslagen water kwam er weer voldoende waterdruk in de leidingen.

De watertoren werd in de achtertuin van de toemalige directeur van de UWM gebouwd, aan de Lauwerhof.  De bouw kostte ongeveer 47.000 gulden.

Van 1983 tot eind 2010 zat het Waterleidingmuseum in deze watertoren. Zij lieten vrijwel alles zien over de geschiedenis van de drinkwatervoorziening. Toen waterleidingbedrijf Vitens de subsidie stopzette, moest het museum gesloten worden Jammer hoor…..

Omdat de watertoren in 2001 een rijksmonument was geworden kon de toren niet gesloopt worden. Na een paar jaar leegstand is de toren in 2016 verkocht aan een particulier. Na een verbouwing en herinrichting kan er in de toren worden gewoond en gewerkt. Ook kan er een ruimte worden gehuurd voor kleinschalige evenementen.

Zie http://www.lauwerhof.nl/nieuws voor een aantal foto’s van 1 van deze appartementen.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.