Paard in Utrecht # 6.333 van 365

In Utrecht kwam ik alweer een dierenbeeld tegen. Het valt mij toch echt wel op hoor dat er veel dierenbeelden zijn in die stad.

Van een afstandje zag ik al dat dit paard is gemaakt door mijn lievelingskunstenaar Tom Claassen ( 1964), een Nederlandse beeldhouwer.

Het paard is van gietijzer en weegt ruim 6000 kilo. Het staat op deze pleek aan de Amsterdamsestraatweg, omdat hier vroeger een slachthuis was. Die is in 1988 gesloten en toen het gebied ontwikkeld werd tot winkelcentrum, moest er een “leuk” iets op het plein komen. Nou dat is wel gelukt, denk ik.

In de volksmond wordt het paard Ivo genoemd, naar de burgemeester Ivo Opstelten die het beeld in 1996 officieel onthulde door het gooien van een biertje naar het paard.

Overigens schijnen er in het slachthuis amper paarden geslacht te zijn. Vermoedelijk is er voor een paardenbeeld gekozen omdat de vorm van het winkelcentrum een hoefijzer is.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog een pixel van het paard, maar dan van de andere kant. Ik zal er ook wat andere werken van Tom Claassen plaatsen.

Groetjes Kuh Wak
3

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

3

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.