Rijksmuseum Twente # 6.338 van 365

Ondertussen ben ik al in zo.n 70 musea geweest en ik heb veel moois gezien. Dit museum in Enschede is wat mij betreft ook zeker een bezoekje waard. Het ligt aan de noordkant van het station ( ong 15 minuten lopen) , aan de rand van de wijk Roombeek. Ik vermoed dat het museum door de ligging wel wat bezoekers mis loopt en dat is jammer. Vandaar mijn verhaal.

Het Rijksmuseum Twente is in 1926 gebouwd naar een ontwerp van de architecten Muller (1857 – 1942) en Beud (1885 – 1934).  beide werkten vaak samen en hebben vooral gebouwen in Twente ontworpen. Ze ontwierpen voor het museum  een zeshoekig gebouw met binnenplein. In de loop der tijd zijn wat aanpassingen gedaan en is er wat bijgebouwd, maar de oude strcutuur is goed behouden gebleven. Hierdoor is het mogelijk om in een rondje te lopen bij je museumbezoek en is er overal voldoende lichtinval door het binnenplein. Daar is het tevens aangenaam vertoeven in de zon en uit de wind.  Het gebouw doet door de vorm een beetje denken aan een klooster of kasteel.

Het museum is begonnen met de kunstcollectie van de initiatiefnemer van het museum, de textielfabrikant van Heek         ( 1863 – 1923).  Hij maakte de bouw en de opening vn het museum niet meer mee.  Zijn familie heeft het museum na de bouw aan de overheid geschonken, vandaar dat het een rijksmuseum is.  In totaal zijn er 17 van dit soort musea in Nederland.

In 1994 is het museum overgegaan in een stichting, net als veel andere rijksmusea.

Het gebouw is sinds 1999 een rijksmonument.

Bij de vuurwerkramp op 13 mei 2000 raakte het gebouw zwaar beschadigd. De collectie bleef ongedeerd. Het duurde tot 20o2 voor het museum weer open ging.

Op  https://www.rijksmuseumtwenthe.nl/ kunt u alle (bezoekers)informatie van het museum lezen. De rode draad door alle tentoonstellingen is “de Verbeelding laten spreken”. Er zijn gemiddeld 7 tentoonstellingen per jaar. Er wordt vooral moderne kunst tentoongesteld.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik een paar van de pixels van mijn bezoek.

Groetjes Kuh Wak

 




2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.