Leeuw in Harderwijk # 6.341 van 365

Sommige van mijn uitjes verlopen wat nat. Dat kan gebeuren als je de toerist uithangt in Nederland.  Bij mijn bezoek aan Harderwijk heeft het vrijwel de hele tijd geregend. Gelukkig hebben ze daar 2 musea die ik allebei heb bekeken.

Harderwijk ligt in de provincie Gelderland,  aan het water wat vroeger de Zuiderzee was en nu Veluwse Randmeer Wolderwijd heet. Er wonen ongeveer 48.000 mensen.

Harderwijk is een Hanzestad en een vestingstad. Hanzesteden waren steden langs een rivier of ander water die samen handel dreven. Harderwijk kreeg al in 1231 stadsrechten. Door de ligging aan de Zuiderzee was de visserij een belangrijke inkomstenbron voor de stad. In de 20e eeuw was Harderwijk ook een echte garnizoensstad. Er wooonden en werkten veel sodaten in de stad. Dit zorgde voor veel werkgelegenheid en welvaart voor de stad.

Momenteel is Harderwijk vooral bekend door het Dolfinarium.

Bij een vestingstad horen stadsmuren, kanonnen, molens en doorgaans een goed bewaarde historische binnenstad. Ik laat u de komende tijd de (waterige) pixels zien van Harderwijk.

De Leeuw waar ik mee op de pixel sta, is gemaakt door de kunstenaar Patrick Visser. De leeuw is gemaakt van oud ijzer, een materiaal waar Patrick Visser vaker mee werkt. Via via kwam Patrick in contact met het metaalrecyclingbedrijf  Reukema in Harderwijk.  Daar heeft Patrick Visser nu een atelier, met een constante toevoer van bruikbaar materiaal.

Bezoekers van de Hermitage in Amsterdam kunnen daar in de binnentuin (en voor de Hermitage) beelden van Patrick Visser zien. Die zijn te koop. In Harderwijk staan nog een olifant, een gorilla en een krokodil. Die zijn niet te koop.

De Leeuw  staat sinds 2015 in het Hortuspark in Harderwijk.  Dat park wordt op droge dagen gebruikt om lekker te ontspannen. Omdat het park midden in het centrum van Harderwijk ligt worden er ook regelmatig evenementen georganiseerd.

Op https://www.patrickvisser-junkart.nl/ kunt u meer werk zien van de maker van de leeuw. Er schijnt ook een olifant in Overvecht te staan……

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat (regenachtige) pixels van de leeuw.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.