Stadsmuseum Harderwijk # 6.342 van 365

Als het regent is het heel fijn om naar een museum te gaan. Ik ga ook als de zon schijnt, maar met regen is het bezoek nog fijner.

Het gebouw van het Stadsmusem in Harderwijk bestaat eigenlijk uit 3 gebouwen. Het oudste stamt al uit de Middeleeuwen. Pas in 1793 werden de 3 gebouwen 1 toen ze gekocht werden door Heribert van Westervelt ( 1756 – 1831).  Hij is geboren en getogen in Harderwijk, heeft daar gestudeerd en hij is er ook burgemeester geweest. Hij komt uit een vermogende familie. Na een grote verbouwing zijn de 3 gebouwen 1 statig herenhuis geworden.

In 1950 kwam het pand in handen van de gemeente Harderwijk. Zij hadden de vorige eigenaren van het pand beloofd dat er een museum in het gebouw zou komen.

Dat museum opende in 1952. In het museum is veel te zien over de thema’s archeologie en stadsgeschiedenis van Harderwijk, Gelderse Academie, Gelderse Munt, Koloniaal Werfdepot ( daar vertel ik later meer over), Belgisch Interneringskamp, Zuiderzeevisserij en Klederdrachten ( deze laatste 2 spreken voor zich).

Harderwijk heeft een eigen universiteit gehad tussen 1648 – 1812, de gelderse Academie genoemd.

De Gelderse munt, was een muntkantoor waar al het geld voor de regio werd geslagen. Zo’n kantoor in je stad gaf prestige en uiteraard veel werkgelegenheid.

Tijdens de 1e wereldoorlog was Nederland een neutraal land. In België werd echter wel veel strijd geleverd. Veel burgers en soldaten vluchtte daarvoor naar Nederland. Op https://mijngelderland.nl/inhoud/canons/harderwijk/belgenkamp kunt u het verhaal lezen achter het  interneringskamp bij Harderwijk.

Er zijn uiteraard ook steeds wisselende tentoonstellingen in het museum.

Het museum is ook een officiële trouwlocatie voor de gemeente Harderwijk.

Sinds 1971 is het stadsmuseum een rijksmonument.

Op https://www.stadsmuseum-harderwijk.nl/ kunt u alle bezoekersinformatie lezen van dit museum.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van mijn bezoek aan het museum.

Groetjes Kuh Wak




0

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

0

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.