Marius van Dokkummuseum in Harderwijk # 6.343 van 365

U heeft al kunnen lezen dat mijn bezoek aan Harderwijk nogal regenachtig was. Gelukkig heeft Harderwijk 2 musea om de dag grotendeels droog door te komen.  De ene heb ik u gisteren laten zien en de leukste heb ik voor vandaag bewaard.

Het is heel bijzonder als je als levende kunstenaar een eigen museum krijgt. Mius van Dokkum ( 1957, woont in Ugchelen bij Apeldoorn) is het gelukt.  En hoe, het museum is sinds de opening begin 2019  een groot succes. Als bezoeker kom je binnen en al in de 1e zaal merk je dat de kunst iedereen aanspreekt en ook verbindt. Er wordt gepraat en gelachen met wildvreemde mensen. En dat is toch wel bijzonder voor een museum. Ook is het hier erg leuk voor kinderen. Daar heeft dit museum geen speurtocht of verkleedpartijen voor nodig hoor. Er is een aparte zaal voor de kleinste kinderen, maar ik moet u bekennen dat ik die zaal zelf ook erg leuk vond. Die zaal gaat over de voorleesboeken over Opa Jan die Marius van Dokkum heeft gemaakt. Zie http://www.mariusvandokkum.nl/opajan.html voor alles van Opa Jan.

Marius van Dokkum had in 2015 een expositie van zijn werk in het stdadsmuseum van Harderwijk ( zie mijn verhaal van gisteren). Daar werd erg enthousiast op gereageerd en men kwam op het idee om Marius een eigen museum in de stad te geven. Dat werd de oude snijzaal van de Harderwijkse Academie ( universiteit) die tussen 1648 en 1812 in Harderwijk gevestigd was. Vanaf 1704 was er ook een laboratorium in het gebouw en een kleine broeikas voor de Hortus die vlakbij het gebouw was. Toen de universiteit uit Harderwijk verdween werd het gebouw gebruikt voor de Hortus die wel behouden bleef voor de stad. Inmiddels is van de hortus niet veel meer over. Er is nog een stukje van ongeveer 10 bij 10 meter denk ik. Het was te nat om er een goede pixel van te maken voor u. Er staan nog wel wat mooie oude bomen uit die tijd.

Op https://www.mariusvandokkummuseum.nl/ kunt u alle bezoekersinformatie lezen over dit museum. Ik raad een bezoek ten zeerste aan. Het is echt heel erg leuk. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat pixels van het museum.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.