De Synagoge in Harderwijk # 6.345 van 365

Vandaag is het vrijdag en dat is een  toepasselijke dag om u een synagoge te laten zien. Want zoals u misschien weet begint op vrijdagavond net na de zonsondergang de Sjabbat, de wekelijkse rustdag voor de joden. Op zaterdagavond eindigt de Sjabbat.

In Harderwijk stond in 1773 al een synagoge. Er woonden niet veel Joden in de stad, maar ze wilden toch een eigen gebedshuis. Het gebouw op de pixel is in 1827 gebouwd. Vrij snel daarna moest het al ingrijpend verbouwd worden vanwege instortingsgevaar. Tot de 2e wereldoorlog is de Synagoge in gebruik geweest. Na de 2e wereldoorlog is de overgebleven Joodse gemeenschap samen gegaan met de Joodse gemeenschap in Apeldoorn.

De Synagoge bleef echter behouden en is na de oorlog toto 1970 het kerkgebouw van het Apostolisch Genootschap geweest. Daarna heeft er een moskee in gezeten en het is een expositieruimte en miliecentrum geweest.
Sinds 2003 zit er een christelijk ontmoetingscentrum in de oude synagoge. Op http://deoudesynagoge.nl/ kunt u daar alles over lezen.

Sinds 1971 is het gebouw een rijksmonument.

Op de muur van de oude Synagoge is in 1995 een herdenkingsmonument gemaakt voor de slachtoffers van de 2e wereldoorlog. Jaarlijks vindt hier eind januari de Auschwitzherdenking plaats waarin de namen worden opgelezen van Joodse Harderwijkers die in de oorlog zijn omgekomen.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plasts ik er nog 2 pixels van.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.