Grote Kerk in Harderwijk # 6.346 van 365

Deze kerk doet haar naam eer aan. Ze is zo groot dat ik het niet op 1 pixel kreeg. Het weer en de bomen speelden mij ook parten en er stonden ook nog wat bouwhekken bij de kerk. Ik plaats op www.facebook.com/eendkuhwak meer pixels van de kerk.

De Grote kerk in Harderwijk is deels in de 14e en deels in de 15e eeuw gebouwd. Van oorsprong is het een katholieke kerk geweest die Onze-Lieve-Vrouwekerk heette. In 1503 werd de kerk getroffen door de grtoe stadsbrand die in heel Harederwijk woedde. Veel mensen vluchtte voor de vlammen en gingen de kerk binnen. Helaas waren ze daar ook niet veilig. Er vielen veel doden toendertijd.

Tijdens de reformatie (1578) werd de kerk ingenomen door de protestanten.

Een groot deel van de kerk ging verloren toen in 1797 de toren instortte en het gebouw beschadigd raakte. De kerk werd gerestaureerd.

Het gebouw is sinds 1971 een rijksmonument. Tussen 1967-1980 werd de kerk grondig gerestaureerd.

De kerk is in gebruik door de hervormde gemeente Harderwijk, onderdeel van de PKN ( Protestantse Kerk Nederland).

Er zijn elke zondag 2 diensten. 1 om 09.30 uur en 1 om 17.00 uur. Om de week is er om 14.30 uur een internationale dienst voor de asielzoekers en statushouders die in Harderwijk verblijven.

Op https://grotekerk.hervormdharderwijk.nl/ is alles te lezen over de hervormde gemeente.

De Grote Kerk is gratis te bezichtigen van 30 april t/m half september. Op maandag t/m donderdag van 13.30 tot 16.30 uur. Op https://www.youtube.com/watch?v=XnckbP3MucY kunt u de kerk ook bekijken.

Groetjes Kuh Wak
0

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

0

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.