De Vischpoort in Harderwijk # 6.347 van 365

Harderwijk is een vestingstad geweest. Van die vesting is niet veel over gebleven, maar deze poort is er gelukkig nog wel.

De poort heet Vischpoort, het scheidt de binnenstad van Harderwijk van wat vroeger de Zuiderzee was en tegenwoordig het Wolderwijd heet. De poort is ergens in de 2e helft van de 14e eeuw gebouwd. Door deze poort werd vis van en naar de boten gebracht. De grote boten die de vis vingen  en vervoerden vanaf de Zuiderzee konden vanwege ondiepte van het water niet tot de kust komen. De vis werd daarom overgeladen op kleinere boten. Deze bootjes voeren de hele dag heen en weer richting Harderwijk. De vis werd met karren door de poort heen gebracht.

Boven op de Vischpoort is in 1851 een vuurtorentje gebouwd. Na de afsluiting van de Zuiderzee verloor dit licht zijn functie, waardoor het in 1947 werd gedoofd. Tegenwoordig gaat het licht alleen aan bij speciale gelegenheden.

Sinds 1971 is de poort een rijksmonument.

Op de pixel sta ik binnen de stadsmuren. Door de poort heen en dan rechtsaf ligt het Dolfinarium.

De goede kijker ziet naast de poort een hondje zitten. Dat is een beeld gemaakt door Tom Claessen.  De hond is in 2003 geplaatst bij de poort. Vandalen hebben het beeld niet veel later vernield. Toen duurde het tot 2009 voor het beeld werd gerepareerd en herplaatst.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat pixels van de poort.

Groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.