Burgerweeshuis in Harderwijk # 6.348 van 365

Vrijwel alle steden hadden vroeger een weeshuis. Het weeshuis in Harderwijk is al in 1555 geopend.

Pater Johan van Speulde heeft na zijn overlijden in 1554 een geldbedrag nagelaten aan de stad Harderwijk met als doel om een weeshuis op te richten in de stad.  Toen de gegoede burgers hoorden van zijn gift, volgden zij snel. Alles voor de goede naam immers. In 1555 kwamen de eerste wezen in het weeshuis aan de Markt.

Van 1651 tot 1872 zat het weeshuis in een groter gebouw aan het Kerkplein.  Daar ben ik mee op de pixel gegaan. Het gebouw staat tegenover de Grote kerk waar ik eerder over geschreven heb,

Tussen 1872 en 1937 ging het weeshuis naar een ander gebouw. Daarna is het weeshuis opgeheven. Het werd in die tijd gebruikelijk om weeskinderen in pleeggezinnen te plaatsen. Pas in 1965 komt de Algemene Bijstandswet er. Die maakt alle weeshuizen overbodig. Vanaf nu is de overheid verantwoordelijk voor iedereen die steun behoeft.

Het weeshuis in Harderwijk heeft echter nog veel geld in haar bezit. De gemeente Harderwijk  besloot dat het vermogen gerbuikt moest worden voor  het verlenen van financiële hulp aan instellingen en particulieren die in de gemeente werkzaam zijn op maatschappelijk, sociaal en cultureel gebied. In 1983 wordt de Stichting Burgerweeshuis Harderwijk opgericht om dit allemaal in goede banen te leiden.

Het gebouw is een gemeentelijk monument.

Op www.burgerweeshuisharderwijk.nl kunt u alles lezen over het huidige burgerweeshuis.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog een pixel van het snijraam dat in 2013 is geplaatst  boven de ingang van het Burgerweeshuis. Dit snijraam is ontworpen en gemaakt door kunstenares Ela Venbroek uit Deventer. Op http://atelierela.nl/projects/snijramen/ is meer te lezen over haar werk.

Groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.